Saya buat cucur udang ni sebenarnya kes terliur nak makan Pasembor Kodiang Cik Mat Gebu tu lah. Punyalah berangan pagi-pagi buat cucur udang ni untuk bekpes, petang pulak nak buat pasembor guna cucur udang yang berlebih ni lah. Tup-tup..bila dah petang, mai angin malas pulak dah. Hmm..memang tak dapek den nak tolong..huhuuu... Maka terbengkalai sudah projek pasembor itew..nasib baik..kuahnya belum buat lagi..hwaahuarggaagaa...
Cucur Udang (Mat Gebu)-tq
BAHAN UNTUK CUCUR :-)
250 g tepung gandum
*3/4 camca besar baking powder
*3/4 camca teh soda bikarbonate
*(*gaul rata dan ayak)
300 ml air rebusan kepala+kulit udang
10 - 15 ekor udang
1/2 camca teh garam
1/2 camca teh serbuk kunyit
30 g kuchai, dihiris - takde stok
50 g taugeh, ramas sedikit -takde stok
BAHAN SOS :-)
8 biji cili merah
2-3 ulas bawang putih
1 cawan gula
1/4 cawan air
1/4 cawan cuka makan
4 camca besar sos ikan
Sedikit kacang tumbuk (mat guna bijan)
CARA MEMBUATNYA :-)
Satukan semua bahan2 cucur kecuali udang, kacau sebati dan rehatkan 5 minit. Panaskan minyak, rendam sudip leper dalam minyak panas sekejap (dalam 1 minit), keluarkan sudip dan sudukan bancuhan tadi 1 1/2 camca besar dan baringkan sekor udang atasnya, tekan sedikit.
Masukkan dalam minyak panas tadi, gunakan api sederhana. Bila cucur kelihatan kembang dan tembam, perlahan2 tanggalkan dari sudip, goreng hingga kuning keemasan pada kedua2 bahagian cucur. Angkat dan toskan.
Letak atas beberapa helai paper towel, buat hingga siap. Hidangkan bersama sos...
*** Saya memang takde acuan, just ambil sesenduk adunan, tuang dalam minyak panas tu, bagi bulat dan nipiskan sikit, letak udang atasnya..
UNTUK SOS (RESIPI ASAL DARI "CHEF WAN") :- Kisar cili dan bawang putih hingga hancur, masukkan bahan2 lain kecuali bijan. Masak atas api perlahan sambil dikacau hingga sos memekat. Matikan api dan taburkan bijan sebelum dihidangkan bersama cucur udang tadi...
***Saya tak buat sos pencicah seperti di atas kerana saya masih ada stok kuah yong tau fu haritu (memang sengaja buat lebih, simpan dlm freezer). Jadi saya makan cucur udang ni dengan kuah yong tau fu tu lah, tambah sedikit sos cili dalam kuah tu..mmm..yummy!!
alahai zaiy...sedapnye buat minum petang... kalau kat msia beli je kan...senang..ha..ha..
ReplyDeletedapat makan cucur udang pun jadiklah.. hehee.. sedap tu kak.. cantik gambr2 kat blog akak ni.. terang jelas.. guna dslrkan??
ReplyDeletealamak...zaiy...x per...nnti balikkan summer....mkn pasembor puas ehehheh..cucr udang tu pun sedap zaiy...kalau dkt sedap ni kita kelah..ramai mkn cucur udang ..hihihi
ReplyDeletemoi> betul tu, kalau ada mmg beli lg senang..
ReplyDeleteTie> kamera beser je, kamera dapur..tingin gak nk dslr, tggu la bila ade rezeki..
nor> heehee nor, balik nanti seme nk makan, jd mcm tong smpah la pulok huhuu..
salam kak zaiy..lama xsinggah sini..sedap tul saya nengok akaknye cucur udang tuh..saya pun baru je mkn cekodok udang sabtu lepas..lebih kurang jer kan..:):)
ReplyDeleteKat rumah bila tak ada idea nak buat apa utk minum ptg...cucur jawapannya.. senang godek tpg gandum jap dah siap..tak kira cucur udang atau cucur bilis cicah sos, dua2nya anak2 suka.
ReplyDeletekalau kuih-muih manis anak2 kurang sikit...
mak buyong mmg selalu malas...wakakaka...
ReplyDeletesalam...amboi meen, komen ada insuran tak tu?..hehehe...apa2pun cucur udang tu cantik benor btknyer, kalau teman buat tak cun langsung ghupernyer
ReplyDeletedah lama x makan coq udang ni... besa saya buat x jd camni pun.... ala2 coq udang kampung gitu.... letak udang byk2 sedappppnyaaa kakkk... tp besanya saya makan ngan kuah kacang, kalau ngan sos ni slow sikit... tp tu la nampaknya tah bila la nak buat... hubby skang ni alergi ngan udang... huhuhu
ReplyDeleteRE: sama la pokok durian kita kak, agaknya adik beradik kot.... hehehehehe.....
salam zaiy
ReplyDeletelama akak tak jenguk sini ye
kdg2 sibuk,kdgkala buat2 sibuk hehe
cucur udang ni dah lama tak buat
cam sedap la pulak kan hehe
ok zaiy,thanks lawat web akak yg tak update tuh
nt akak cuba2 update kan
wahhhh ni sorang lagik!!
ReplyDeletegoda org ngan cucur udang mak oiiii bestnyerrr wat minum ptg cecah sos.... ikshhh cantik laa cucur akak cam kt kedai punyer..
best nampak cucuq ni... kat mesia jawabnye beli la ... express hehe
ReplyDeletemesti akak bz ni.. tak berupdate lagi.. ari ni masak apa kak?
ReplyDeleteHEHEHHE... ADA GAK YE TIME MALAS AKAK NIE... HEHEHHE
ReplyDeletePASEMBOR DAH BETERABUR YE KAK...KAHKAHKAH
oh, that looks so good.
ReplyDeleteBrad
sedapnya..
ReplyDelete