Pahit manis, suka duka.. adalah rencah kehidupan insan di dunia. Segalanya akan menjadi KENANGAN yang TERINDAH buat diriku dan insan-insan tersayang dalam menempuh kehidupan ini...
Followers
Sunday 28 December 2008
Sup Bebola Ikan
Jom buat fish ball sendiri, tak susah pun.
Sesapa yang nak cuba, ni saya tepek resepinya, daripada kak noormasri, terima kasih banyak2...
FISH BALL (Noormasri)-tq
Bahan-bahan:
400 g isi ikan tenggiri (saya guna king fish, kat sini kadang2 dipanggil ikan surmai)
1 sudu kecil garam (paras rata)
1/2 sudu kecil serbuk lada sulah
3 sudu besar tepung jagung
2 sudu kecil tepung ubi - saya tak masukkan sebab takde
60 ml air sejuk atau secukupnya
1/4 sudu kecil soda bikarbonat
secubit serbuk perasa jika suka
Cara membuat:
Masukkan dlm mesin kisar (food prosessor) isi ikan, lada sulah dan garam, mesin hingga lumat
Masukkan tepung jagung, tepung ubi, serbuk perasa dan air sejuk kemudian mesin lagi sehingga sebati dan kenyal.
Bulat-bulatkan dgn menggunakan sudu kecil. Jika ingin guna tangan, celupkan tangan ke dlm air terlebih dahulu ambil secubit pes tadi bulat2 kan sehingga habis
Didihkan air, masukkan fish ball kemudian rebus sehingga fish ball timbul dipermukaan seketika bolehlah diangkat.
***saya takde food processor, jadi saya asingkan ikan tu daripada tulang serta kulitnya,kemudian lenyek/tumbuk sampai lumat. Pastu gaullah dengan bahan-bahan di atas tu..
Sup Bebola Ikan Sempoi
Bahan-bahan:
3 ulas bawang merah-dihiris
2 ulas bawang putih-dihiris
2cm halia-dihiris
Bebola ikan secukupnya
Karot, dipotong ikut suka
Tomato-dibelah empat
kiub ikan bilis knorr
garam
lada sulah
air secukupnya
bawang goreng
daun sup/daun ketumbar
Cara-cara:
1. Tumis bawang merah, bawang putih dan halia hingga wangi.
2. Masukkan air, serbuk lada sulah, kiub ikan bilis dan karot .
3. Apabila karot sudah lembut, masukkan fishball dan tomato, biarkan sampai menggelegak.
4. Perasakan dengan garam, tutup api.
5. Taburkan dengan bawang goreng, daun sup/daun ketumbar.
6. SluRRppppp...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment