Followers

Sunday 23 November 2008

Satay



Sate Ayam [stail bakar dalam oven]
Sumber: Hanieliza

Bahan-bahan:
500 gm isi ayam/daging [hiris kecil dan nipis]
1 inci lengkuas - dikisar
1 inci halia - dikisar
3 batang serai - dikisar
1 s/k jintan manis - dikisar
1 s/k jintan putih - dikisar
1 s/b gula
5 ulas bawang merah - di kisar
2 ulas bawang putih - dikisar
1 inci kunyit hidup - dikisar
1 s/k garam - dikisar

Bahan tambahan:
timun [dipotong kecil]
bawang besar [potong kecil]
nasi himpit [potong dadu]
Kuah Kacang

Cara-cara:
Perapkan daging ayam/lembu dengan bahan yang telah dikisar selama 3 atau 4 jam.
2. Masukkan ayam yang telah diperapkan dalam loyang dan bakarkan dalam oven suhu 200'C selama 30 minit.
3. Hidangkan bersama bahan tambahan dan Kuah Kacang.

Nota:
Kak Liza suka makan satay ayam tapi agak leceh nak bakar seperti yang dijual jadi selalunya kak liza bakar sahaja dalam oven. Kalau digoreng nanti berminyak pula tapi ada juga sekali sekala kak liza gorengkan.

Sekiranya nak digoreng [boleh dimakan dengan nasi putih atau nasi tomato]
Panaskan minyak dan tumiskan bahan yang diperapkan. Masukkan bawang besar dan lada merah yang dipotong kecil.


Walaupun kuah kacang ni ialah kuah kacang untuk nasi himpit, tapi tak salah rasanya kalau dicicah satay gak..belasah je, sodap pun..

Kuah kacang momma mia aka kak yati

bahan2nya..
bawang merah 9 biji atau
bawang merah besar 3 biji ikut suka
~ momma mia guna bwang beso sbb sonang nk kupass..

bawang putih 7 biji ikut suka
belacan dalam 2 or 3 inci
halia
cili kering ikut suka
kalau guna yg serbuk dlm 5 tbspn or 7 tspn
udang kering 3 tbspn
ikan bilis "
semuanya diblender

serai dalam 2/3 batang dititik
lengkuas dititik
air asam jawa atau asam keping

gula
gula merah
garam
aji kalau suka
semuanya ikut suka

kacang tanah disangai atau digoreng dgn sedikit minyak
dibuang kulit atau tidak..ponnn ikut sukaa..
kemudian dibelender atau ditumbukkk ponnn ikut suka!

cara2nya
1. Tumis serai + lengkuas + bahan2 yg dibelender tadi sehingga pecah minyak...maksudnya masak sambal tu sampai betul2 masak

2. Masukkan kacang tanah yg sudah diblender tadi..kemudian

3. Masukkan air asam jawa atau asam keping + gula+ gula merah atau gula melaka + garam..semuanya ikut suka..ikut selera sediri yer puan puan sekelian..


NOTE:
KEPEKATAN KUAH SAMBAL KACANG dan KEHALUSAN KACANG TANAH YG DIBELENDER ATAU DITUMBUK ~ ikut suka hati masing2 yerr..
itu sahaja..manyak sonangg tuu...cubak yerkk..!!

No comments:

Post a Comment