Followers

Thursday 23 October 2008

Bihun Goreng Singapura



BEE HOON SINGAPORE (Rinn Chan)

Bahan-bahan :
Bee Hoon kering, rendam dgn air panas hingga lembut dan toskan
Bawang besar, dimayang
Bawang putih, dimayang
cili api
Ikan bilis, direndam dan dicincang halus
Serbuk lada putih
Sos tiram
Udang basah
Telur
Taugeh dan sayur2 lain ikut suka
Garam secukup rasa
Daun bawang, daun seleri dan bawang goreng utk hiasan
Sambal kicap cili padi

Cara-cara :
1. Tumiskan bawang besar, bawang putih, ikan bilis dan cili api hingga layu.
2. Masukkan lada putih. Kacau seketika dan masukkan udang dan sotong. Jika suka boleh masukkan fishball dan fishcake.
3. Masukkan sos tiram, kacau2 dan masukkan sesayuran pilihan.
4. Masukkan garam secukup rasa.
5. Pecahkan telur dan kacau2 biar hancur.
6. Masukkan bee hoon dan kacau hingga betul2 lembut dan sebati.
7. Masukkan taugeh dan kacau rata tapi tak perlu terlalu lama.
8. Hiaskan dengan taburan daun bawang, daun seleri dan bawang goreng. Hidangkan juga dgn sambal kicap cili padi.

No comments:

Post a Comment