ASAM PEDAS (Chef Norzailina Nordin)
600 gm ikan bawal/kembung dll - saya guna ikan parang
1 batang serai
1½ sudu makan asam jawa } campur utk
400 ml air } air asam
300 gm kacang bendi – dihiris pangkal
100 ml minyak
1 sudu makan gula
sedikit garam
***saya tambah
1 biji buah tomato-dibelah 4
2 helai daun limau purut
1 kuntum bunga kantan-dibelah 2
Bahan Kisar:
15-20 tangkai cili kering – direndam lembut
3 sudu makan kelapa parut – digoreng keemasan - saya tak letak ni
1 sudu teh jintan manis} disangai & tumbuk
1 sudu teh jintan putih }
5 biji bawang merah
5 ulas bawang putih
Cara membuat:
1. Panaskan minyak, tumis bahan kisar hingga wangi dan terbit minyak.
2. Masukkan air asam jawa dan ikan. Jika kuah tidak sama paras dengan ikan, tambah sedikit air.
3. Kacau sekali-sekala hingga mendidih.
4. Bubuh kacang bendi, garam dan gula. Kacau sekali-sekala.
5. Bila bendi lembut dan ikan masak, angkat dan hidangkan.
No comments:
Post a Comment