Followers

Saturday 19 July 2008

Kerabu Ikan Kembung



Kerabu ikan kembung ni sebenarnya lebih kurang jugak dgn kerabu mangga, cuma ada tambahan ikan kembung dan bbrp bahan jer. Sedap woo... makan & ratah kerabu esp. musim summer ni..

Kerabu Ikan Kembung (Chef Wan)

Bahan-bahan:
6 ekor ikan kembung, dibersihkan dan digoreng terendam hingga garing - sy guna sekor jer ikan mackerel sbb ikan tu gemuk tul...
6 ulas bawang meraah, dikupas dan dihiris nipis2
2 tangkai cili merah, dicincang halus2
4 tangkai cili padi, dihiris halus2
85 gram / 1/2 cwn kacang tanah, digoreng tanpa minyak dan ditumbuk
2 biji mangga muda, dikupas dan dihiris nipis2
air perahan drp 2-3 biji limau nipis
1 kuntum bunga kantan, dihiris halus2 -- sy tak bubuh ni
segenggam daun pudina -- sy ganti dgn daun ketumbar
3 sb sos ikan -- sy tak bubuh
2 biji tomato, didadu kecil2
1 st gula
1 btg serai, dihiris halus2

Cara:
1. Buang tulang ikan dan carik2 isinya, bubuh dlm mangkuk.
2. Campur ikan dgn semua bahan laindan gaul rata2. Saji segera.

No comments:

Post a Comment