Followers

Monday, 14 July 2008

Kek Karot Kukus



Masih menggunakan resepi kek karot yang sama seperti yang terdapat sebelum ini. Bezanya yang ini tidak dibakar, tetapi dikukus. Kali ni saya tak letakpun hiasan krim keju kat atas kek. Biar nampak keayuan aslinya itu..hakhakhak...

Carrot Cake
Sumber : leen omar (Rnet)

Bahan
2 1/2 cwn Tepung Berserbuk Penaik (saya guna tepung gandum jer)
1st baking powder
1st soda bicarbonate
1/2st cinnanom powder (lupa nak masukkan, padahal beriya2 beli)
1/4st garam
3/4cwn brown sugar
1cwn gula castor
4biji telur
1cwn minyak jagung
1cwn mentega cair
3cwn lobak (diparut - <>2 biji lobak yg sederhana besar)
3/4 cwn walnut cincang

Topping
3/4 ketul cream cheese
3sm mentega
1/3 cwn icing sugar.
1st lime juice
(kalau nak more creamy lagi lebihkan butter/krimwell)

Cara
Panaskan oven 180C
Ayak tepung+baking powder+bicarbonate dlm mangkuk
Campurkan lobak parut, minyak jagung, mentega cair, cinnamon powder, brown sugar, castor sugar dan telur
Putar adunan sehingga lembut/gebu. Masukkan walnut dan kisar sebentar
Bakar dlm oven selama 45 min hingga 1 jam.
Biarkan sejuk...buatkan topping

Hiasan Krim Keju
Masukkan semua bahan dalam mangkuk.Kisar hingga halus dan sapukan pada kek.

No comments:

Post a Comment

Post a Comment