Followers

Tuesday 24 November 2009

Rendang Daging Hitam

Salam semua..

Dah lama benar tak masukkan resepi dan gambar makanan kat sini. Sekarang malas betul nak menerai resepi2 baru, maklumlah dah ada pembantu kecik tu..baru je mama nak langkah kaki ke dapo dah berbunyi..
Oleh sebab itulah (kununnya) dan ketidakrajinanku juga, maka kupilih2 saja resepi yg senang ni untuk dicuba.
Ni dia satu lagi resepi masakan daging yang sonang baitu.. Walaupun namanya rendang, tapi bahan2nya tak banyak macam rendang yang biasa tu dan nak buatpun senang sangat..i loikeee.. Resepi ni asalnya daripada Kak MadihaA, tapi saya cilok dari fp Mamasya. Terima kasih kepada kedua-duanya. Kalau tukar daging dengan ayampun rasanya boleh, nanti nak try versi ayam pulak..mesti rasa nya ala2 ayam masak bali giteww..



RENDANG HITAM DAGING
Sumber; FP MadihaA

Bahan2
500g daging
20 tangkai cili kering *dikisar
4 cm halia
1 labu bawang besar
4 ulas bawang putih
2 batang serai dititik
4 sudu besar kicap pekat - ganti 6 sb kicap cair
sedikit minyak untuk menumis
1 tsb cuka
2 s/b kerisik
sedikit garam dan gula.
daun pandan untuk wangi ( jika suka )

Bahan tumis:
4 ulas bawang kecil di hiris
1 kulit kayu manis
3 tangkai bunga lawang
3 biji buah pelaga

Cara Penyediaannya


Cili kering, halia ,bawang besar dan bawang putih di kisar halus. Panaskan minyak serta tumis bawang kecil yang di hiris bersama kulit kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga sehingga berbau wangi. Masukan bahan kisar dan biarkan sehingga hilang bau cili,masukan daging yang telah di potong kecil dan serai.
Tambahkan sedikit air dan kicap. Tunggu sehingga daging empuk. Masukkan kerisik, cuka, gula dan garam mengikut selera.
Biarkan sehingga kuah agak pekat sedikit. Sedia di hidangkan.

4 comments:

  1. salam zai...

    nmpak sedap jek daging itam tuh! dlm cbuk2 ulit si Mufid, smpat gak masak...cayalah mama!

    FYI, byk gak resepi dlm blog zai ni yg ina da copy...kunun nak try tp x tau ar bile...ngeee~

    ReplyDelete
  2. tq la zaiy sudi cuba resepi tu.. mmg senang pun nak membuatnya kan? tp yg penting sedap (kat tekak akak la.. hehe)
    blog dah ok ker? dah boleh masukkan gambar yer.. nampak pak lebai kat bwh tu.. bukan main lagi.. dah bulat dah tuu.. hehe..

    ReplyDelete
  3. Salam Zaiy..
    Samalah kita, ada assistant kecik masa di dapur tak boleh lama2...masak yg ringkas.
    Dging korban ada lagi...dok fikir gak nak buat lagi rendang hitam

    ReplyDelete
  4. Wah...ramainya buat daging masak hitam, mcm janji je...

    ReplyDelete