Peminat kek coklat dalam umah ni muaz la, sapa lagi. Papa dia memang xminat langsung, kalau makanpun sekadar nak amik hati je..huhuu.. Tapi, muazpun x terabis makan sebab dia sorang je. Saya pun sejak boleh buat kek coklat sendiri dah rasa jemu pulak. Dulu2 bukan main lagi, siap order dari jiran kat umah setiap kali teringin nak makan. Best gak duk jauh2 ni, boleh belajar macam2, nanti balik mesia kalau rasa nak makan tak payah lagi nak beli atau nak order lagi..Hmmm..ye ke? ahakss.
...tak reti nak menghias..kusikat saja topping ni kasi dia belang2 mcm kuda belang..ngeheehe..
Kek Coklat (fendi75-MyR) - t.q
Bahan-bahan ( saiz 20 cm )
2 biji telur
1 cawan minyak masak
1 cawan gula pasir
1 cawan gula perang
Bahan A
1 sudu kecil vanila
1 1/2 cawan susu segar perisa coklat
1/2 cawan air campur dgn 2 sudu kecil nescafe
Bahan B
2 sudu kecil sodium bicarbonate
1 sudu kecil baking powder
1/2 cawan serbuk koko
2 cawan tepung gandum
==============================
** Topping **
1/2 cawan koko van hauten
1/2 cawan susu pekat
1 sudu besar minyak masak
Cara-cara
Pukul telur hingga kembang
Masukkan gula dan pukul lagi
Kemudian masukkan minyak masak
Ayak semua bahan B dan masukkan sedikit demi sedikit ke dalam telur tadi berselang seli dengan bahan A. Gaul sehingga sebati.
Bakar pada suhu 170 degree selama 1 jam atau sehingga masak
Untuk toppingnya.. masukkan semua bahan-bahan ke dalam periuk, dengan api kecik panaskan sampai nampak dah ok...taruk je atas kek yg dah sejuk
No comments:
Post a Comment