Saturday, 17 April 2010

Satay Goreng

 Assalamualaikum...

Salam ceria di hari Ahad ini. Apa khabar kawan-kawan, tentu sibuk dengan pelbagai aktiviti di hari minggu ini. Di sini Ahad ialah hari kerja. Dua minggu kebelakanganni saya agak sibuk sikit. Jadi, minta maaf banyak2 kepada kawan2 kerana tak sempat nak mengunjung balas dan menjawab komen. Apapun terima kasih kerana sudi bertandang ke sini..

Ok, kembali kepada entri saya kali ini. Satay gorengni sebenarnya ialah projek hari Jumaat bebaruni. Hari cuti, masak cengginilah..boleh makan bersama. Tapi, hari Jumaat saya tak masak beriya sangat padahal hari lainpun sama jer, kui..kui..kui... Hajat nak keluar jalan2 cuci mata di hari itu maka saya masak simple jer gini. Buat satay gorengni senangla sangat sebab ayamnya saya dah siap perap sehari sebelum tu. Jadi, tinggal nak goreng ajer.. Gorengpun sekejap jer sebab isi ayamni dah nipis2 kan. Lepas goreng, saya cucuk dengan lidi, barulah nampak macam satay giteww kan.. tengokla lidi sataypun bersih suci sebab tak kena minyak, tak kena asap weh..ekeke~

Sebelumni pernah buat satay bakar dalam oven, tapi kurang sedap (bukan sebab resepinya) tapi sebab kering sangat bila dibakar dalam oven tu. So, isi ayam tu tak rasa lembut dan juicy. Terima kasih kepada kak fida, kerana share resepini. Inilah kali pertama saya makan dan buat satay goreng..memang sedap, mudah dan cepatlah.. Lain kali boleh buat lagi. Jomla, cuba!




♥Satay Goreng™
kak fida@myresipi.com
Satay yg tk perlu dicucuk dan dibakar,hanya menggoreng aje tetapi rasa tetap same.Sesuai utk juadah hari lebaran dan juga rumah terbuka.

Bahan-bahan ( 10 orang )
1 kilo daging kambing/lembu/ayam - cuci dan tos, dipotong nipis dan kecil.
150 g gula pasir
100 g gula merah
100 g madu, 2 sk garam
Bahan berikut hendaklah dikisar tapi jgn terlalu halus :-
3 sb ketumbar biji - sangar
2 sk jintan halus - sangar
1 sb lada sulah biji
6 ulas bawang putih
1/2 jari halia
2 hiris lengkuas
4 batang serai - hiris
1/2 jari kunyit hidup

Cara-cara
1.Gaulkan bahan2 kisar pd daging bersama gula,garam dan madu hingga rata dan perap 1 jam atau boleh disimpan dlm petisejuk semalaman. 2.Panaskan minyak secukupnya dan goreng daging hingga empuk.Masukkan 1/2 senduk lagi minyak dan goreng lagi hingga kering(saya biarkan naik minyak dan basah2 sedikit). 3.Hidangkan dgn kuah,timun,ketupat dan bawang.
4.Untuk kuah satay - http:/www.myresipi.com/top/detail/5464


Dapat juga makan satay tanpa perlu berkipas dan berpanas..yeayy..!

Wednesday, 14 April 2010

Udang Goreng Berempah

Haritu rasa teringin nak makan udang ala2 berempah yg ada kuah pekat2 gitu. Cari-cari resepi di internet, terjumpa resepini. Sayapun buatlah udangni ikut bahan2 seperti dalam resepi tapi ada tambah bahan lain sikit. Maka terjadilah udang goreng berempah seperti dalam gambarni.. kalau makan dengan nasi minyak/beriani pun sedap gak udangni.



Udang Goreng Berempah (Trymasak)

Ingredients

1) Udang (300g)
2) Bawang merah (4 ulas)
3) Bawang putih (2 ulas)
4) Bawang besar dicincang (1 biji)
5) Serai dipotong nipis (1/2 batang)
6) Daun kari (1 tangkai)
7) Ketumbar (1 sudu)
8) Serbuk cili (1 sudu)
9) Serbuk jintan manis (1/2 sudu)
10) Serbuk kunyit (1/2 sudu)
11) Serbuk jintan putih (1/2 sudu)
12) Gula (secukup rasa)
13) Garam (secukup rasa)
*** saya tambah 3/4 cawan santan dan 2sb kerisik

Directions

Tumbuk serai hingga hancur diikuti dengan bawang putih. Setelah lumat, tumbuk bawang merah. Masukkan garam supaya mudah ditumbuk.Gaulkan udang dengan bahan ditumbuk, semua rempah, dan gula. Perap ½ jam. Goreng daun kari hingga naik bau. Masukkan bawang besar dan biar hingga layu. Masukkan udang, goreng hingga masak dan hidang.

Ikan Merah Kukus Taucu

Assalamualaikum....

Menu lunch saya harini ialah ikan merah kukus taucu. Masa post entrini masih pagi lagi kat sini, tapi saya dah siap masak untuk lunch. Memang setiap hari, (kecuali hari cuti) memang macamni, pukul 7 pg dah kena masak nasi dan lauk untuk bekal my hubby merangkap untuk lunch diri sendiri jugakla. Sebelum jam 8.30 pg mesti kena siap dah semua. Sejak duk Dubai macamni lah rutin saya di hari kerja. Alaaa..masak sempoi2 jer pun..kekeke.. Walaupun kelam kabut sikit, tapi seronok juga sebab siap masak awal, lepastu boleh rilek2 depan laptop.. takpun bersantai2 atas katil ngan Mufid. Sejak ada Mufidni, memang bagus jugak masak pepagi, sebab kalau sy tak buat camni, alamat tak sempatla kot, diani suka berkepit ngn mama, tidurpun sekejap2 jerr..ishh2... buat keje sekarangni dah jadi macam lipas kudung!

Ok, resepini saya ambil daripada Trymasak. Resepi asal menggunakan ikan senangin. Sebenarnya saya kukus dua jenis ikan iaitu bawal putih dan ikan merah. Bawal putih tak sempat posing sebab dah selamat masuk dalam tipuware hubby bawa pi keja. So, yg tinggal ikan merahla, posing solo uuuu...  



Ikan Senangin Kukus Taucu

Ingredients

1) Ikan senangin (1 ekor)
2) Taucu (2 sudu besar)
3) Bawang putih (2 ulas)
4) Bawang merah (2 ulas)
5) Halia (1 inci)
6) Serai (1 batang)
7) Serbuk lada sulah (1/2 sudu kecil)
8) Air - untuk mengukus
9) Garam (sedikit)
10) Minyak untuk menumis

Directions

Pertama sekali, gaul rata ikan dengan garam dan serbuk lada hitam.
Masukkan air ke dalam kuali dan masukkan pengukus.
Setelah itu, letakkan ikan di atasnya. Susun hirisan halia di atas ikan. Kemudian bahagi dua serai yang telah diketuk dan susun juga di atas ikan.
Tutup kuali dan kukus kira-kira 15 minit hingga ikan masak.
Sementara menunggu ikan masak, hiris nipis cili merah, potong kasar daun bawang dan mayang bawang merah serta bawang putih.
Kemudian, hancurkan tauhu sedikit menggunakan sudu.
Setelah itu, panaskan minyak dan tumis bawang putih hingga wangi, diikuti dengan bawang merah. Setelah bawang merah layu, masukkan taucu dan kacau sehingga kering.
Selepas itu, masukkan air, kacau sebentar dan biarkan hingga air kering sedikit.
Kemudian, curahkan bahan-bahan tumis tadi ke atas ikan dan akhir sekali taburkan cili merah serta daun bawang.
Tutup kuali dan kukus sebentar. Hidanglah ikan bersama kuahnya.



Monday, 12 April 2010

Jumpa pegaga pulak...

Nampaknya supermarket dekat umah sayani dah mula menjual ulam-ulaman feberetku...yehaaaa.. Kalau berterusan gini, senanglah cik kiah nak makan ulam dan kerabu selalu..ahaksss...

Tahun lepas, saya pernah jumpa pegaga di Spinneys. Masa tu saya buat kerabu ,perghh ..sodap! Err...kerabu ngan urapni lebih kurang sama jer kan..? cik kiah tau makan jew..huhu..
Sedap giler urap kerabu ni, resepi daripada Dayang jack, terima kasih bebanyak ye. Minta izin untuk kongsi di sini pula..

beli 2 ikat..


URAP PEGAGA (Dayang Jack)

Bahan-bahan :
200 gm daun pegaga(diracik)
200 gm daun selom(diracik)- saya tak bubuh
2 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
1/2 inci belacan bakar
segenggam udang kering
5 biji cili padi
2 sm halia muda
1 sudu makan jus limau kasturi
sedikit kelapa parut (ambil putihnya)
garam dan gula secukupnya

Cara-cara :

Kupas kulit bawang bawang merah dan bawang putih. Satukan dgn udang kering dan halia di dlm kuali. Gorengkan tanpa minyak. Kemudian ditumbuk bersama cili padi dan belacan sehingga lumat.
Gaulkan bahan2 tumbuk tadi bersama daun pegaga dan daun selom. Masukkan jus limau, garam dan gula. Akhir sekali masukkan kelapa parut dan kacau sebati.
Sedia utk dihidangkan.


2 kuntum bunga ros sesat tumbuh di tengah-tengah urap pegaga..ekeke..

Friday, 9 April 2010

Honey-Ginger Grilled Salmon

Assalamualaikum...
Tuan rumah sibuk sikit arini, tak bley nak celoteh panjang.. so letak gambar dan resepi dululah ye...
Salmon ni dah abispun, buat 2-3 hari lepas. Biasanya kalu beli salmon, saya masak bakar2 jer.. malas sempoi dan cepat.. Resepi dari internet, jom tengok..



Honey-Ginger Grilled Salmon

Ingredients
1 teaspoon ground ginger
1 teaspoon garlic powder
1/3 cup soy sauce
1/3 cup orange juice
1/4 cup honey

1 green onion, chopped
1 (1 1/2-pound) salmon fillet

Directions
1.In a large self-closing plastic bag, combine ginger, garlic, soy sauce, orange juice, honey, and green onion; mix well. Place salmon in bag and seal tightly. Turn bag gently to distribute marinade. Refrigerate for 15 to 30 minutes.
2.Preheat an outdoor grill for medium heat and lightly oil grate.
3.Remove salmon from marinade, shake off excess, and discard remaining marinade. Grill for 12 to 15 minutes per inch of thickness, or until the fish flakes easily with a fork.



Wednesday, 7 April 2010

Conney Dog

Assalamualaikum...

Sedap, ringkas dan kenyang. Tiga perkataan untuk menggambarkan makanan yg satu nih..
Buat 3 bijik jeh, makan sorang satu..jangan rebut2! Mufid belum boleh nganga luas, so dia tengok jer lah.. pektis dulu cara nak nganga yer mufid, baru bley makan coney dog ni..:p

Terima kasih kpd empunya resepi iaitu kak fida@myresipi. Minta izin untuk cnp resepi di sini pula..tq.

CONNEY DOG
resepi:fidadaud@myresepi.com
(QTTY: 10 biji )- saya buat agak2 untuk 3 orang makan je..

400 gm daging kisar
3 biji bawang besar - potong dadu
2 ulas bawang putih - cincang halus
1 sdk serbuk lada (chilli powder)
3/4 sdk lada hitam - kisar halus
3/4 cawan sos tomato
1/4 cawan air
1 sdk garam
1 sdk gula
serbuk perasa secukup rasa
10-12 biji roti hotdog (frankfurter roll)
10-12 biji sosej / frankfurter


CARA:
SOS:
1. Tumis bawang besar dan bawang putih sehingga naik bau.
2. Lepas itu, masukkan serbuk lada dan msk sehingga agak-agak rempah masak.
3. Masukkan daging kisar. Gaul sebati sehingga daging mengecut.
4. Tuangkan sos tomato. Gaul sebati. Masukkan pula bahan-bahan lain, (air, lada hitam, garam, perasa dan sedikit gula) dan tunggu sehingga daging benar-benar masak.
5. Masak sosej. (Terpulang ingin guna cara bagaimana spt guna microwave).
6. Belah tengah-tengah roti hotdog, letakkan sosej dan tuangkan sos daging ke atasnya




Saya suka sayur, jadi saya tambahla salad dan juga tomato.


Saya guna roti yg ada jerawat banyak..ekeke..

Monday, 5 April 2010

Sotong Goreng Tepung

Assalamualaikum...

Spring break dah melabuhkan tirainya. Sepanjang cuti yang lalu, saya sibuk sikit, ntah apa yang disibukkan tak tahula... ekeke...

Nak menaip pun takde mood. Nanti ada kesempatan saya singgah umah kengkawan yer. Ada yg bagi award tu saya ucapkan berbanyak2 terima kasih. Maaf kerana tak sempat lagi nak pi ambil. Harini tayang menu ringkas ni jer la. Resipi ini diambil daripada Koleksi Resepi Diana. Tuanpunya resepi ialah MD. Terima kasih kepada kedua2nya. Minta izin cnp yer. Maaf juga kerana ada tambah bahan ikut selera.

SOTONG GORENG TEPUNG MD
Sumber: MD (FRD)

Bahan-bahannya
Beberapa Sotong saiz sederhana
4 sudu besar tepung gandum
4 sudu besar tepung beras (boleh diganti dgn tepung jagung or tepung kentang)
1 sudu kecil serbuk kari ( boleh tambah klu nak lg pedas)
garam
lada sulah
1 sudu kecil baking powder
***saya tambah serbuk ketumbar, serbuk jintan dan serbuk cili

Cara-caranya
Mula-mula potong sotong bentuk ring, rebus separuh masuk, step ni penting utk mengelakkan sotong meletup apabila digoreng nanti. kemudian toskan dan gaul dengan lada sulah. buat adunan batter, satukan tepung gandum, tepung beras, serbuk kari, baking powder dan garam, gaul rata dan masukkan air, pastikan jgn terlalu cair, mcm batter nak goreng pisang. Celupkan sotong tadi dan goreng hingga perang dan jangan terlalu lama kerana sotong tadikan dan separuh masak. makan panas-panas dan cicah dengan sos cili, mmg terangkatlah... selamat mencuba.


Saya guna bahagian janggut sotong jer ni sebab bahagian ni memang sedap dibuat goreng tepung. Masa mula2 hubby tengok saya goreng sepinggan penuhni dia kata, buat per goreng banyak sangatni nanti tak abis... Tapi, tak sampai 10 minit lepas goreng, sotongni dah tinggal separuh dah... abis kat tukang goreng je, kui..kui.....

Friday, 2 April 2010

Kerabu Kacang Botor

Baru-baruni hubby terjumpa ulam kacang botor di supermarket berdekatan rumah. Sebelumni tak pernah ada, cuma di kedai barangan Asian jer ada. Kat plastik bungkusan tu tulis 'Sri Lankan Vege'. Ooo..rupa2nya datang dari Sri Lanka. Orang sanapun makan jugak yer sayur ni. Sukanya saya dapat kacangni.. Maka, sayapun buatlah kerabu. Habis semangkuk saya makan sorang sebab hubby tak makan kerabu ni, dia tak suka makan mentah. Untuk hubby, saya buatla tumis2 jer...

Resepini saya ambil dari Mesra.net, tq..
Kerabu Kacang Botol
Kiriman: Boo
Sumber: Buku Masakan Betty Yew

Bahan-Bahan:
300 gm kacang botol
5 biji bawang merah (hiris nipis)
1 biji limau nipis (ambil jusnya)
6 biji limau kasturi (ambil jusnya)-saya guna lemon
8 biji cili padi (hiris nipis)
1 batang cili merah (dihiris)
3 sudu teh gula
1/4 sudu teh garam
2 sudu besar kerisik
50 gm udang kering (dicuci, ditumbuk dan dipanggang)
1 biji buah tomato (dipotong dadu)-saya tambah

Cara:
Potong kacang botol menjadi keratan-keratan 4-5 cm panjang. Celurkan sehingga masak. Kemudian campurkan dengan bahan-bahan yang lain. Gaulkan rata-rata dan hidangkan dengan nasi.
***saya tak celurpun, tapi saya rendam dengan air garam sebelum dicuci bersih.



Krup krapp krup kraapp..sedap sangat sampai tergigit cilipun saya tak perasan, tau2 rasa cam nak berasap jer telinga, urgggghhhhgg.... ~ekeke..


Ni, ada sedikit info tentang kacang botor yang saya dapat daripada WIKIPEDIA. Bolehlah baca untuk tambah pengetahuan kita bersama.

Pokok Kacang Botor (bahasa Inggeris: winged bean atau Goa bean), juga dipanggil kacang botol, kacang kelisa, kacang sirek, atau kalkang, ialah tumbuhan kekacang tropika yang berasal dari Papua New Guinea. Pokok ini tumbuh dengan baik dalam iklim tropika lembap dengan hujan lebat. Oleh itu, banyak terdapat di kawasan khatulistiwa dari Filipina dan Indonesia ke India, Myanmar, dan Sri Lanka.

Pokok Kacang Botor merupakan sejenis pokok menjalar yang tumbuh dengan cara memanjat atau melilit. Setinggi 3-4 meter, pokok ini adalah lebih tinggi dan besar, berbanding pokok kekacang biasa. Pokok Kacang Botor ialah tumbuhan herba saka, tetapi boleh ditumbuh sebagai pokok semusim.

Lenggai kacang biasanya sepanjang 15-22 sentimeter (6-9 inci) dan mempunyai empat sayap, dengan tepi yang beropol-ropol pada sepanjangnya. Kulitnya lekit-lekit, dan isinya kelihatan separuh lut cahaya di dalam lenggai yang muda. Ketika lenggai cukup masak, warnanya bertukar menjadi perang-abu dan lenggai itu terbelah untuk membebaskan biji-bijinya. Bunganya besar dan berwarna biru pucat. Kekacangnya serupa dengan kacang soya dari segi kegunaan dan kandungan pemakanan, dengan kandungan protein sebanyak 29.8% - 39%.

Pokok Kacang Botor merupakan salah satu pokok mengikat nitrogen yang terbaik, dengan penodulan dilaksanakan oleh Rhizobium, sejenis bakteria tanah. Disebabkan keupayaannya untuk mengikat gas nitrogen dari atmosfera, pokok ini tidak memerlukan atau tidak memerlukan banyak baja.

Sebagai pokok tropika, Pokok Kacang Botor amat peka akan fros. Pokok ini tidak akan berbunga jika panjang siang melebihi 12 jam. Biji benih mempunyai kulit yang keras, dan untuk membantu percambahan, biji benih boleh direndam sebelum menanam. Pokok ini bertumbuh dengan cepat, dan mencapai panjang sebanyak empat meter dalam tempoh beberapa minggu.

Kegunaan
Pokok Kacang Botor telah diberi nama samaran, "pasar raya satu spesies", kerana hampir semua bahagian tumbuhan ini boleh dimakan.:

Lenggai mudanya yang digunakan sebagai sayur atau ulam merupakan bahagian tumbuhan yang paling banyak dimakan, dan boleh dituai dalam tempoh 2-3 bulan selepas penanaman.Kacang mempunyai rasa yang sama dengan pucuk asparagus.
Bunga sering digunakan untuk mewarnakan beras dan pastri.

Daun muda boleh dimasak sebagai sayur daun yang serupa dengan daun bayam.
Akar yang mempunyai perisa kacang boleh digunakan sebagai sayur berubi yang serupa dengan ubi kentang. Akar pokok ini lebih kaya dengan protein, berbanding ubi kentang.
Biji-biji kering amat berguna sebagai tepung, dan boleh dijadikan minuman seakan-akan kopi.

Setiap bahagian Pokok Kacang Botor boleh membekalkan vitamin A dan vitamin-vitamin yang lain. Adalah mungkin bahawa dengan sedikit pembaikan genetik melalui pembiakbakaan pilihan, Pokok Kacang Botor boleh meningkatkan taraf hidup berjuta-juta orang di negara-negara tropika yang miskin.