Monday, 12 April 2010

Jumpa pegaga pulak...

Nampaknya supermarket dekat umah sayani dah mula menjual ulam-ulaman feberetku...yehaaaa.. Kalau berterusan gini, senanglah cik kiah nak makan ulam dan kerabu selalu..ahaksss...

Tahun lepas, saya pernah jumpa pegaga di Spinneys. Masa tu saya buat kerabu ,perghh ..sodap! Err...kerabu ngan urapni lebih kurang sama jer kan..? cik kiah tau makan jew..huhu..
Sedap giler urap kerabu ni, resepi daripada Dayang jack, terima kasih bebanyak ye. Minta izin untuk kongsi di sini pula..

beli 2 ikat..


URAP PEGAGA (Dayang Jack)

Bahan-bahan :
200 gm daun pegaga(diracik)
200 gm daun selom(diracik)- saya tak bubuh
2 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
1/2 inci belacan bakar
segenggam udang kering
5 biji cili padi
2 sm halia muda
1 sudu makan jus limau kasturi
sedikit kelapa parut (ambil putihnya)
garam dan gula secukupnya

Cara-cara :

Kupas kulit bawang bawang merah dan bawang putih. Satukan dgn udang kering dan halia di dlm kuali. Gorengkan tanpa minyak. Kemudian ditumbuk bersama cili padi dan belacan sehingga lumat.
Gaulkan bahan2 tumbuk tadi bersama daun pegaga dan daun selom. Masukkan jus limau, garam dan gula. Akhir sekali masukkan kelapa parut dan kacau sebati.
Sedia utk dihidangkan.


2 kuntum bunga ros sesat tumbuh di tengah-tengah urap pegaga..ekeke..

5 comments:

  1. salam zaiy...trliur tgk urap pegaga tuh!mmg sedap klu ratah camtu pon blh...hem1hem!cantik umah baru zaiy nie...

    ReplyDelete
  2. uikss..sedapnya nmapak kerabu
    kalu selalu mkn ulam2 ni..awet muda la..

    ReplyDelete
  3. sedap nampak kerabu
    kalu mkn selalu boleh awet muda..hehehe

    ReplyDelete
  4. adui..kty suka sgt..pegaga.kalo makan gtu pun layan..

    ReplyDelete
  5. kat spinneys pun dha jual ulam macam2 ni. best kan!?

    ReplyDelete