Saturday, 30 January 2010

Lepat Pisang

Salam semua...

Pagini kami bekpes ngan kuih yang dah lama tak makan. Ha jangan tak tau, lepat pisang la..walaupun kat mesia kuih ni orang tak pandang, tapi kat sini boleh masuk dalam list kuih idaman kalbu tau..huhu..Terima kasih kepada kawan hubby yang bagi daun pisang, nanti bagi lagi tau..ngeeeee.. (kita tukar daun pisang ngan kuih..heheh)

Teringat kat mak bila makan kuihni. Dulu2 selalu tolong mak buat kuihni tapi sejak tak sihat mak pun dah tak buat kuih-muih. Semoga mak cepat sembuh, nanti saya pulak nak buat kuih-muih untuk mak. Dulu tak pandai lagi, sejak duk jauh ni la baru pandai sikit (sikit aje..;p).

Sebenarnya saya buat lepatni main lenyek dan campak je, pastu bungkus. tapi sebab nak rekod dalam blog kan kenalah ada resepi yang cantik gitu (biarpun kuih saya tak cantik). Jadi saya dapatlah resepi lepat yang saya berkenan ni sebab simple iaitu resepi drp kak MadihaA. Terima kasih ye kak..sayapun ikut stail akak boh serbuk santan, sedap lemak je. Kalu mak saya pulak letak kelapa parut kat tengah2 tu..tapi saya takde kelapa parut. So, ada sapa2 yang baru nak berjinak2 ngan kuih ni, cubalah resepi ni yer..

Lepat Pisang
sumber: Kak MadihaA

Bahan2
7 biji pisang berangan (or apa2 pisang yg sesuai utk buat kuih)
1 ½ ~ 2 cawan tepung gandum
2 sudu besar serbuk santan
2 sudu besar gula pasir (boleh tambah jika suka lebih manis) -saya campur sikit gula melaka
½ sudu kecil garam halus
Daun pisang secukupnya ~ dilayur sebentar

Cara Menyediakan
1. Campurkan pisang, garam & gula & lenyek pisang hingga hancur.
2. Campurkan dengan tepong gandum & serbuk santan & gaul hingga hingga rata.
3. Sudukan 2 ~ 3 sudu besar adunan ke atas daun pisang & balut hingga kemas.
4. Kukuskan kuih selama 20 - 30 minit atau sehingga masak.




Wednesday, 27 January 2010

Rojak Buah (moden)

Salam semua...

Kuah rojak dah lama tersimpan dalam peti ais sampai sayapun terlupa kewujudannya. Mula2 nak makan ngan anggur hijau dan epal hijau je. Dah siap campur epal dan anggur tu nampak tak menarik pulok sebab dua-dua kaler sama jer... (tu dia aih..nak makanpun nak berkaler2, heheh..) takpalah layan jer la..buah2pun kalau dibiarkan dalam petiais tu nanti busuk pulak. Maka, sayapun campurla buah stroberi dan aprikot pulak dalam rojak tu. Aprikot tu sebenarnya tak best nak makan gitu2 sebab tak berapa manis, jadi elokla kurojakkan..huhu..





Kuah rojakni agak cair sikit (yg ni bukan jenama mak bee). Sebenarnya saya je yg suka layan makan2 macamni, hubby mmg tak berapa suka. Muaz pulak, bau kuah rojak ni jer dia dah tutup hidung. Hmmm...tak biasa makan macam tu lah gamaknya.. Ok gakla, so mama buleh melantak rojakni sowang2..muwakakaa..



Akhirnya, buah-buahan 'mat saleh' ni dah kena simbah ngan kuah belacan..ha.ha..
***Kalau ikutkan buah2 kampung lagilah sedap buat rojakni, tapi kat sini buah kg susah kit nak dapat..jd guna buah yg ada ajelahh..

Monday, 25 January 2010

Mufid @ 3 bulan

Salam semua..


Alhamdulillah..pejam celik pejam celik...anaknda saya Mufid dah 3 bulan pun usianya..

Cerita tentang Mufidni, diani memang tersangatla kurang tido esp di siang hari. Apa yang dia buat? Hmm.. faham2 je la.. berkepit ngan mama jer la kejenya. Dia tak meragam sangat, tapi kuat tul menyusu..itu yg menyebabkan dia asyik nak berkepit je tuh..huhu..




hai tok....apa kabar? Mufid rindu kat tok, family di Malaysia dan untie2 yg selalu datang ke blog mama ni..



mufid dah pandai main tumbuk2 ngan abang muadz...iyaahgggg..bedebushhhh...




suka hisap jari.... kalau bagi puting tak pandai nak hisap pulak..



sedapnya jari dia.....rasa macam ayam goreng kot kata abang muadz..



pantang ada masa terluang, mesti nak hisap jari diaaaa...





dah pandai sembang2 .. sapa nak sembang ngan mufid meh la...





dah siap nak kuar ngan mama jalan2 ngopee ngan cik kiah...





Ermmmmmm.....beshhhnya selimut ngan kain batik mama ni...zzzz... (penat lepas balik dari jalan2 ngan mama)



Mufid ngan Abang Muadz yang rajin jaga adiknya...

Sunday, 24 January 2010

Sup Makaroni

Salam semua...

Malam tadi hubby request buat sup. Sayapun bergegas gi dapur masa hubby balik keja semalam..(bagus punya bini, hubby dah balik keja baru gi dapur..kuikui..) Masa duk fikir nak buat sup tu, tiba2 teringatla resepi sup makaroni yang copy daripada blog Kak Nor Secubit Garam,resepi asal drp Masz73. Terima Kasih untuk kedua2nya, memang dah lama gak copy resepini.
Bukan apa, sejak dua menjakni saya rehat sikit sebab malam tak payah masak, encik hubby still on diet lg, nak kempiskan perutla. Saya pulak, dah takde kawan nak makan dinner kadang2pun malam tak makan nasik jugakla, tapi sebelum maghrib tu saya makan nasik siap2(woo..mana buleh saya tak makan, nanti berkeroncong perut takleh tido oo..haha..) Sup makaroni ni memang best dan sangatlah mudah untuk menyiapkannya.Dahla mudah, bahan2pun tak susah, kebetulan bahan2 utamanya ada di rumah. Sapa yg nak try, kat bawahni resepinya, tak rugilah cuba..senang sangat.


Sup Makaroni

Bahan2

Makaroni (secukupnya) - K.Nor guna yg spiral , sayapun..

3 ulas bawang putih - ditumbuk/cincang

1sdk lada hitam - tumbuk ~ K.Nor letak 2 sudu kecil

bebola daging - secukupnya ~ tak letak tp ganti dgn hirisan daging, sayapun..

2 kiub lembu/tulang rusuk ~ tak letak, sbb yillek, ganti dgn pati ayam jer

2ltr air/ secukupnya
segengam soohoon ~ hehehe yg ni lupo nak letak

sayuran- kobis & carrot - dihiris (resipi asal x de pongg) ~ K.Nor letak carrot, bunga kobis dan cendawan tiram ... best!

** resipi asal gunakan sup dari air rebusan tulang dan daging

Bahan sampingan

ikan bilis kecil/halus - digoreng
daun sup/bawang - dihiris
bawang goreng
Cili tumbuk ~ tak buat, cuma makan dgn sambal kicap dan perahkan jus limau kasturi

Segengam cili padi

garam
1 sdb jus limau kasturi - aku guna cuka mkn jer sbb limau kasturi x stok

** Cili padi ditumbuk halus kemudian campurkan dengan garam dan jus limau kasturi - kacau


Cara Penyediaan

Tumis bawang putih hingga wangi kemudian masukkan lada hitam yg telah ditumbuk - kacau sebentar
Masukkan air & kuib lembu/tulang rusuk - biarkan mendidih - tutup periuk bg mengekalkan wangi bawang putih & lada hitam tadi
Masukkan bebola daging - biarkan mendidih dan bebola setengah masak
Masukkan makaroni - bila sudah hampir lembut, masukkan sayuran tadi & soohoon - kacau sebati & biarkan mendidih sebentar kemudian bolehlah tutup api (x perlu lama jika tidak sayur akan jd lembik) - jika perlu tambah garam

Jom makan...jangan lupa letak cili kicap ye, fuhhhh pedas menyengat berasap tinger..

Friday, 22 January 2010

Kek Epal Dari Syurga

Salam semua...

Ishh3.....nama kek ni memang sungguhla kontroversi dan gempak gitu..menarik dan tertarik mendengarnya. Teruja nak menerai ni lepas tengok kekni kat umah Kak Zai. Lagipun saya memang jarang buat kek yang ada buah, asyik duk buat kek cekelat jer manjang...maklumla hantu kek cekelat ada dlm rumahni.

So, malam tadi, sayapun buatla kekni, senang sikit sbb semalam cuti, jadi ada hubby boleh tengokkan Mufid. Saya buat dua bekas (tapi 1 adunan je) senang sikit..satu bekas dah selamat malam tu jugak..heheh..(saya ngan hubby yg pulun makan, Muaz makan sepotong je, dia ni minat yg ada cekelat je) dan satu bekas lagi saya nak balas tupperware kawan saya yg dah berkurun kusimpan dlm kabinet..huhu..sian kat kawan saya tu, apalah teruk betulla saya ni kan..



Gambar tak berapa elokla sebab masa duk amik gambarni Mufid pulak pulun teghiak..haiyaa Mufid pulak disalahkan...ish3


KEK EPAL DARI SYURGA
sumber: Alex Goh -copy drp blog K.Zai, tq

Bahan-bahannya

Bahan A
250 g butter
230 g gula halus

Bahan B
5 biji telur

Bahan C
120 ml yogurt

Bahan D
315 g tepung gandum
1 tsp baking powder
1/4 sodium bikarbonat

Bahan E
3 biji epal (saya guna epal hijau - potong kiub)
50 g sultana - sy guna yg kaler kuning sbb tu x nmpk
1/2 tsp serbuk kayu manis - x bubuhpun

Cara Membuatnya
1. Pukul A sampai kembang.
2. Tambah B dan pukul lagi sampai kembang dan ringan (saya pukul sekejap sahaja).
3. Kemudian masukkan C dan D secara berselang-seli.
4. Jerang bahan E sampai empok. Tapis lebihan airnya. Ketepikan. Bila dah betul-betul sejuk, baru masukkan dalam adunan kek tadi. Gaul sebati dengan sudip kayu saja.
5. Panaskan oven.
6. Ambil loyang kek 9", sapu minyak dan lapisi dengan kertas minyak.
7. Tuang adunan kek tadi dan bakar pada suhu 175 darjah selsius untuk 60 minit (atau sampai masak).
8. Kemudian sejukkan kek.
9. Saya tabur dusting sugar sedikit supaya lebih sedap dan hidang dengan kopi panas.

Salad Buah

Makan banyak buah-buahan memang bagus untuk kesihatan. Kalau rasa rajin sikit (sikit je..) bolehla buat salad buah macamni. Kalau malas.. kupas dan ngap jer, lagi senang kan..hihi..


Saya letak yogurt stoberi, campur dengan buah-buahan dan gaul sebati, siapp....Terpulanglah nak guna buah apapun asalkan sesuai..jgn guna buah kelapa sawit sudahh..hu..hu..

Tuesday, 19 January 2010

Nasi Goreng Kampung

Buat nasi goreng kampung untuk bekpes pagi ni, merangkap bekal untuk hubby gi keje.. Buat tak pedas sangatpun sebab takut Muaz takleh nak makan. Nak resepi? klik SINI yer...



nampak tak dua buah helikopter hijau sedang mendarat di atas pergunungan tu..? hik3..

Monday, 18 January 2010

Mangkuk Antik mak (2)

Salam..
Haa.. ni dia mangkuk antik lagi. Mangkukni sama juga dengan mangkuk dalam entri yang lepas. Bezanya cuma corak jer... Ada dua beradikni je yang tinggal, dulu2 tak taulah ada berapa, lupa nak tanya mak.



Sebelum balik haritu, dah siap pesan kat mak simpan leklok mangkukni, saya nak buat koleksi. Wah3...cik kiah kena sedia almari khas la nampak gayanya nanti..huhu..


Friday, 15 January 2010

Mangkuk Antik mak (1)

Gambarni saya amik masa saya pulang ke rumah mak ~ cuti2 msia thn lepas.Dah masam terperuk dlm komputer gambarni baru teringat nak publish. Bukan apa, masa balik umah mak, duk selongkar gobok mak, jumpa banyak pinggan mangkuk lama ni. Teringat pula nak amik gambar, boleh gak tengok di kemudian hari kalau ditakdirkan barang2 tu pecah ke apa ke...tapi takla banyak manapun gambar2nya..maklumlah tak cukup masa..hehe..


Mangkukni, sejak sy lahir lagi mmg dah wujud dah. Mak saya kata mangkukni pemberian ayahnya (tok sayalah tu), kenapa ayah pulak ye, biasa mak yg bg brg2 mcm ni. Sebabnya ialah mak saya cuma ada ayah, ibunya meninggal sejak dia kecil lagi..itulah ceritanya.. Masa saya kecik2 dulu mak guna mangkuk ni untuk letak adunan kuih bahulu sebelum diceduk masuk dlm acuan. Saya ingat lagi..itulah kegunaannya. Sekarang mangkuk ni duk dlm gobok je la..

Tengoklah, cat pun dah nak tanggal kan, tu maknanya usia mangkukni tersangatlah tua.
Saya pun lupa mangkukni buatan jepun atau china. nak chek balik jauh la nak kena balik kg..huhu..sape yg tau leh la bgtau yek..

Monday, 11 January 2010

Ayam Goreng Berempah Serai



Resepini sy copy drp umh k.ummi kuantan, asalnya drp Love2Cook kat MyR. Thanks to both. Makan panas2 best ni, ratah2 gitu pun laju jek..moh layann..

Ayam Goreng Berempah Serai
Bahan-bahan ( Sekeluarga ):-
1 ekor ayam (dibersihkan dan dipotong sederhana)
Bahan2 dikisar bersama:-

6 ulas bawang putih
7 ulas bawang merah
2 inci halia
2 batang serai
3 sb cili kering kisar/ cili boh (lebih/ kurang ikut citarasa)
2 sb serbuk kari daging
1/2 sk serbuk jintan putih
1/2 sk serbuk jintan manis
1/2 sk serbuk ketumbar
1/2 sk rempah 5 spices (takde pun takpe)
garam dan aji secukupnye
3 tangkai daun kari
Minyak yang byk utk menggoreng

Cara-cara:-

Campurkan semua bahan di atas bersama ngan ayam kecuali daun kari dan minyak. Gaul sebati dan biarkan perap selama 1 jam.
Panaskan minyak dlm kuali. Pastikan minyak berlebihan supaya ayam tenggelam ketika digoreng.
Masukkan ayam satu per satu dan goreng hingga masak. Taburkan daun kari bila dah 1/2 masak.
Dah okey, angkat dan toskan minyak berlebihan. Boleh dimakan begitu sahaja!
Selamat mencuba! ;)




Saturday, 9 January 2010

Nasi Jagung

Nasi jagung ni dimakan bersama ayam panggang berempah yang dah bersiaran dalam entri lepas. Sesapa yg nak mencuba, ini resepinya..

Nasi Jagung
zara_klate@myresipi.com - tq
sesuai dimakan bila² mase.. dgn lauk peberet masing²..


Bahan-bahan ( 5-6 orang )
1 tin jagung whole kernel (yg biji²) - ditoskan airnye
4 cawan beras basmathi - saya guna beras biasa je
4 cawan air (campuran air biasa + air jagung)
½ cawan susu cair
½ cawan gajus/badam yg telah dikisar
2 biji bawang besar*
3 ulas bawang putih*
sedikit halia*
2 sudu besar mentega
2 sudu besar minyak
2 helai daun pandan disimpul
sedikit garam
kisar bahan yg bertanda *
-sy tambah kismis

Cara-cara
1.basuh beras hingga bersih. dan rendam dlm lebih kurang 20-30 minit.
2.panaskan mentega dan minyak dlm periuk. kemudian tumiskan bawang putih, bawang besar dan halia yg telah dikisar. tumis hingga wangi dan garing.
3.masukkan campuran air dan daun pandan serta garam. didihkan.
4.stelah mendidih, masukkan susu, gajus/badam yg dikisar dan beras. kacau rata dan didihkan lagi.
5.stelah nasi hampir kering, masukkan jagung. balik² kan nasi dan tutup periuk. kecilkan api nye dan masakla hingga tanak.
6.***kalo tak suke jagung, leh digantikan dgn sayur campur. hidanglah nasi dgn bawang goreng, kismis atau badam/gajus yg telah digoreng dulu.





Friday, 8 January 2010

Satay Buah..

Nak makan satay ayam daku malas nak buattt............
Makan je la satay buah ni, satay jugak kann....huhu..
Sebenarnya ni la 'jajan' muaz masa cuti sekolah baru2ni.
Tanda mak dia malas nak ke dapo....




















senangkan buat satayni.. takyah kipas2, takyah panas2.. eheeee..
jom makan, amik sorang satu!











Thursday, 7 January 2010

Perasmian Gilang-gemilang Burj Khalifa


Ada rakan2 yg minta nak tengok gambar2 upacara perasmian bangunan tertinggi di dunia baru2 ni. Jadi saya upload di sini beberapa keping gambar tersebut, Gambar2 ni bukan saya yang snap sendiri ye, tapi saya dapat melalui emel. Saya tak pergi pun masa hari kejadian tu. Yelah, masa hari kejadian tu orang berasak2, ada yg sampai bertolak2 uuu.. ku tak sanggup nak berasak2 gitu plus bau yg mcm2 ada sudahla tentu..Apa taknya kat dubaini bukan ada pak arab je, pak bangla, pak paki, pak khan, pak thambi, pak pinoy, pak segala macam pak ada d sini, dah tentu mcm2 bau keluar, bau beriyani, bau unta, bau kari, bau kambin, bau tempoyak.....fenin..haha...

























Lenguh jugak nak dongak kepala kalau nak tengok puncak dia..
Mulanya dikenali sebagai Burj Dubai, sekarang tukar nama Burj Khalifa pulak.. Ermmm..ada sebab tu tukar nama, kalu nak tau, google sendiri ye..hihi..
Secara peribadinya, saya suka lagi rekabentuk bangunan KLCC.
Walaubagaimanapun, saya berbanggalah juga kerana sebuah negara islam berjaya membina bangunan yg tertinggi ni walaupun tengah nazak berhutang sekarang ni, ahakkkss..
Nazak2 pun bunga api memang tak kalah, abih berapa juta tak taula buat bakar duit tu. Kesian kat negara2 Islam yang miskin dan sedang dilanda masalah peperangan yg tak berkesudahan..renung2kanlah..



































Pancaran bunga api masa malam perasmian Burj Khalifa, 4Jan 2010.
Gabungan bunga api dan dancing fountan di kaki Burj Khalifa sungguhla cantik sekali.
Sebenarnya banyak lagi gambar2 yg cantik, sape yg teringin nak tengok bolehla google kat image ya..






























































































































































Monday, 4 January 2010

Ayam Panggang Berempah

Malam semalam ialah hari bersejarah bagi seluruh warga Dubai khasnya dan UAE amnya kerana berlangsungnya upacara penuh bersejarah dan gilang-gemilang iaitu perasmian bangunan tertinggi di dunia iaitu Burj Khalifa, sebelumni nama Burj Dubai..tiba2 tukar nama pulak. Saya tak pergi pun... Tak sanggup cik kiah nak meredah lautan manusia ngan bawa baby lagi. Kalau boleh tinggal dak Mufidni maunya sayapun tercongok gak kat sana tengok upacara tu..ngeh3...


Berbalik kepada citer makan2 pula....
Ayam panggang berempah Kak Liza ni saya dah pernah buat dulu, boleh klik SINI. Kami makan laukni masa cuti tahun baru aritu. Konon2nya nak masak spesel sikitla hari tu sebab cuti. Kalau hari keja memang tak sempat dan malas nak masak gini(heheh macamla aku pulak yg keja..kuikui).Bukan apa, kalu hari cuti, huby leh tolong tengokkan dak kecikni. Inipun amik masa berejam nak siap sebab selang-seli ngan iklan ngan budak kecik yg sat-sat nak kopi..ngeee.. Nasib baik ayamni dah siap perap malam sebelumnya.. Apapun sedap, makan ngan nasi jagung..thanks k.liza.




Kaki ayamni berkaki ayam sebab tu saya pakaikan alumminium..khakhaakhaa..

penuh satu badan ayam kena lumuq ngan sos lada hitam..


kaki dah s.e..l.a.m..a.ttt...


AYAM PANGGANG BEREMPAH (kakliza) thanks k.liza

bahan
1 ekor ayam 1.5 kg [dibersihkan dan keringkan] - saya guna ayam kecik, 900g je..

bahan mesin
10 ulas bawng merah
3 ulas bawang putih
3 inci halia
3 batang serai
2 sudu besar rempah kurma
2 s/b gula
1 s/b minyak
garam

Cara:
1. Gaulkan semua bahan dan perapkan bersama ayam untuk beberapa jam.
2. Bakarkan dalam suhu 200'C selama 1 jam.
3. Hidang dengan coselow, sos lada hitam dan sayuran salad


SOS LADA HITAM

Bahan
1 bawang besar [didadu]
2 bawang putih [dicincang]
4-5 sudu besar lada hitam [kisar]
2 sudu besar tomato sos
2 sudu besar kicap
1 cawan air rebusan tulang ayam/daging [boleh gantikan dengan serbuk pati]
1 sudu besar tepung jagung bancuh ngan 1/2 cawan sikit
garam dan sedikit gula
minyak untuk tumis

Cara
1. Tumis bawang & bawang putih sampai layu.
2. Bila sudah agak wangi, masukkan air rebusan tulang ayam.
3. Bila dah pekat masukkan tomato sos, lada hitam, kicap dn tepung jagung.
4. Kacau sebati dan masak mengikut kepekatan sos yg dikehendaki
perisakan garam n gula secukup rasa.

Saturday, 2 January 2010

Dadih Strawberry

Salam semua..

Tak tau nak membebel apa, terimalah pantun 2 kerat ni,









Sekarangni musim strawberry,







Jom buat dadih strawberry..





Dadih
Sumber ; FP Haniss, tq Haniss..

Bahan;
10gm agar² strip
1 liter susu (fresh milk atau full cream)- saya guna susu strawberry
5 cawan air
3/4 cawan gula
2-3 helai daun pandan

Caranya pula:
1. Masak agar² dengan air dan daun pandan sehingga mendidih, masukkan gula ..kacau dan kemudian masukkan susu tadi.
2. Biar hingga mendidih sekali lagi, buang daun pandan dan tuang kedalam bekas kecil.
3. Suamkan dulu pastu baru sejukkan lam peti ais.
4. Siap dimakan.

Nota: boleh tambah apa² perasa jika suka.
Boleh jugak guna susu perasa strawberry atau coklat jika nak dadih perasa² tersebut.



yang ni buat hari lain, boh susu strawberi lbih..sbb tu kaler dia lain sikit..

sila..sila...amik sudu, cedokla sendiri yaa...ehhheeeee..

Kari Kepala Ikan Merah

Saya buat karini minggu lepas. Nak abeskan 3 ketul kepala ikan merah, badannya dah dibuat goreng2 jer.. kepala takkan nak goreng gak kan.. tapi kari ni xpress punya, main campak je barang yg ada dalam fridge tu. Biasalah skang masak seme nak cepat jer...Sepatutnya boh terung @ bendi, tapi malas nk gi beli, hantam je la kentang..huhu..sendiri yg nk makan takpalah..ngeeee..
Saya buat ikut resepi sendiri yg sempoi jer, tak payahla letak sini.



Resepi kat bawahni saya copy frm my resepi, nampak mcm best je, bila2 nanti nk try buatla stail princessharyati @ yatt ni. Minta izin tepek dulu resepi kat sini, nanti bila2 nk buat boleh terus rujuk yg ni..tq.

Kari kepala ikan merah
princessharyati@myresipi.com


Bahan-bahan ( 3-4 orang )
2 kepala ikan merah
3 biji terung di belah 4
Sedikit rempah halba campur
Sedikit serbuk kas kas (kalu tak letakpun tak pe)
1 batang Kulit kayu manis
Sedikit bunga cengkih dan bunga lawang
Daun kari
3 ulas bawang merah di mayang halus
1 biji bawang besar warna merah di mayang halus
2 cawan santan
3 sudu besar susu cair
2 sudu besar serbuk cili
2 sudu basar tomato puri
1 asam keping
Garam secukup rasa dan serbuk perasa
1 inci halia di hiris halus
Minyak masak

Cara-cara
1.Panaskan minyak letak halba, daun kari,kulit kayu manis,bunga cengkih dan lawang.
2.Letak serbuk kari ikan, serbuk cili masak sehingga naik bau (sehingga garing)
3.Kemudian tambah sedikit air dan tomato pure serta serbuk kas-kas masak sehingga garing
4.Tambahkan santan , susu cair dan sedikit air, kacau. selepas 4 minit masukkan kepala ikan.
5.Tambahkan terung, asam keping, garam dan serbuk perasa. Masak sehingga terung itu lembut. Di kuali lain seperti biasa panaskan minyak goreng bawang putih, merah dan halia sehingga kekuningan kemudian masuk kedalam kari tadi dan kacau.
6.Siap untuk di santap