Monday, 11 January 2010

Ayam Goreng Berempah Serai



Resepini sy copy drp umh k.ummi kuantan, asalnya drp Love2Cook kat MyR. Thanks to both. Makan panas2 best ni, ratah2 gitu pun laju jek..moh layann..

Ayam Goreng Berempah Serai
Bahan-bahan ( Sekeluarga ):-
1 ekor ayam (dibersihkan dan dipotong sederhana)
Bahan2 dikisar bersama:-

6 ulas bawang putih
7 ulas bawang merah
2 inci halia
2 batang serai
3 sb cili kering kisar/ cili boh (lebih/ kurang ikut citarasa)
2 sb serbuk kari daging
1/2 sk serbuk jintan putih
1/2 sk serbuk jintan manis
1/2 sk serbuk ketumbar
1/2 sk rempah 5 spices (takde pun takpe)
garam dan aji secukupnye
3 tangkai daun kari
Minyak yang byk utk menggoreng

Cara-cara:-

Campurkan semua bahan di atas bersama ngan ayam kecuali daun kari dan minyak. Gaul sebati dan biarkan perap selama 1 jam.
Panaskan minyak dlm kuali. Pastikan minyak berlebihan supaya ayam tenggelam ketika digoreng.
Masukkan ayam satu per satu dan goreng hingga masak. Taburkan daun kari bila dah 1/2 masak.
Dah okey, angkat dan toskan minyak berlebihan. Boleh dimakan begitu sahaja!
Selamat mencuba! ;)




5 comments:

  1. Nampak garing rangup & sangat2 menyelerakan betul ....

    ReplyDelete
  2. sedap kak ayam berempah ni... kalau saya ratah aje... nasiknya kurang... hehe

    ReplyDelete
  3. resipi tu sekor ayam....tp gambo 4 ketoi jerr!!...mana pi belen tu yerr...heheh

    ReplyDelete
  4. Bestnya ayam dia. Kurang-kurang 3 ketul, baru cukup.

    ReplyDelete