Friday, 5 September 2008

Sup Ekor Lembu Chef Wan



Apa-apa sup pun memang menjadi feberet hubby. So try la pulak sup ekor ni..

Sup Ekor Lembu Chef Wan

Bahan-bahan:
125 ml / 1/2 cwn minyak sayuran - saya guna minyak sunflower je (minyak sayuran tu apa ek , ampuun )
500g ekor lembu, dibersihkan & dipotong2
2 sb ketumbar tumbuk
1 sb jntan putih
1 sb jintan manis
1 1/2 sb puri tomato
1.5 l / 6 cwn air
1 btg karot - didadu
2 btg saderi - didadu
1 biji kentang - didadu
garam
lada hitam yg baru dikisar
daun ketumbar - dihiris2
bawang goreng

Rempah Tumis
4 bj buah pelaga
1 cm kulit kayu manis
6 kuntum bunga cengkih
2 kuntum bunga lawang

Dikisar Halus2:
10 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
2 btg serai, dihiris2
1 cm halia

Cara:
1. Panaskan minyak, tumis ekor lembu hingga perang sedikit. Angkat & tuskan.
2. Dlm minyak yg sama, masukkan rempah tumis & bahan kisar dan goreng hingga naik bau.
3. Tambah ketumbar, jintan putih dan jintan manis. kacau di atas api kecil selama 3-4 min hingga wangi. Campur tomato puri.
4. Masukkan ekor lembu, tambah air dan renihkan.
5. Tambah karot, ubi kentang dan saderi. Renihkan hingga ekor lembu empuk. Perasakan dgn garam & lada hitam.
6. Hias dgn daun ketumbar & bawang goreng sejurus sblum menghidang.

Catatan: Utk jimat masa, masak sup ni dgn dlm masa 25min dgn periuk tekanan. Tetapi airnya hendaklah dikurangkan menjadi 1liter @ 4 cwn shj.
(Fuuuhh..punyala panjang, letih den menaip )

No comments:

Post a Comment