Tuesday, 16 September 2008

Sagu Gula Melaka

Puding sagu yang saya buatni tak seperti yang diharapkan.. bukan salah resepi ye, tapi rasa2nya sagu kat sini memang lain sikit. Sagu sini takde rasa liat2/kenyal macam yg mesia punya, rasa macam makan tepung je, so hasilnya kurenglaa tapi makan jugalah sebab taknak membazir, nasib baik buat tak banyak.



Sagu Gula Melaka Sumber: Majalah Wanita Disember 1999 (Keluaran Khas)
Bahan-Bahan: 150 gm sagu mata ikan
4 cawan air
3 ketul gula melaka
1 cawan santan pekat
Air secukupnya

Cara:
Basuh sagu mata ikan dan masak bersama empat cawan air atas api sederhana.
Jika sagu masih nampak keras, bolehlah ditambah sedikit air lagi.
Setelah sagu pekat dan masak, masukkan ke dalam bekas-bekas kecil atau gelas berkaki. Sejukkan di dalam peti sejuk. Masak gula melaka hingga pekat dan tapis. Bila tiba waktu hendak memakan kuih ini, bubuh sedikit santan dan gula melaka. Cadangan Hidangan: Sagu Santan Dan Gula Melaka ini lebih lazat jika dicampurkan dengan beberapa ketul ais.

No comments:

Post a Comment