Wednesday, 17 September 2008

Puding Roti Karamel

Saya buat puding ni sebab nak abiskan stok roti sebelum xpired. Bulan posa ni roti memang tak sempatla nak makan, harap muaz sorang je la duk perabih ngan nutella dia tu.. Sememangnya saya tak merancang nak buat pudingni, sebab tulah hiasan kat atas tu, main belasah je letak oren slices, patutnya letak peach atau coctail, barula kena. Oren pun orenlah labuu...janji berhias, wakakaa....






PUDING ROTI CARAMEL k.liza (terima kasih kakliza )

Bahan
750 ml susu segar/susu kotak
3 biji telur
2 s/b gula kastor
1 s/k esen vanilla
6 keping roti [koyakkan]

1/2 cawan gula [hanguskan]

hiasan.... buah peach dalam tin [boleh gunakan fruit koktel] - saya boh apa yang ada je

Cara
1. Gaulkan susu, telur, gula kastor, esen vanilla dan roti dalam mangkuk.
2. Panaskan gula dalam loyang yg nak digunakan diatas api paing kecil sehingga berwarna kekuningan.
3. Panaskan kukusan.
4. Masukkan adunan roti dalam loyang yg ada gula hangus.
5. Kukuskan selama 30 minit diatas apai sederhana.
6. Angkat dan sejukkan loyang.
7. Bila telah sejuk terbalikkan perlahan dalam pinggan pie [saperti dalam gambar..sebab dia berkuah]
8. Susunkan hirisan buah peach dan sejukkan.
9. Potong dan hidangkan.


No comments:

Post a Comment