Saturday, 19 July 2008

Kerabu Ikan Kembung



Kerabu ikan kembung ni sebenarnya lebih kurang jugak dgn kerabu mangga, cuma ada tambahan ikan kembung dan bbrp bahan jer. Sedap woo... makan & ratah kerabu esp. musim summer ni..

Kerabu Ikan Kembung (Chef Wan)

Bahan-bahan:
6 ekor ikan kembung, dibersihkan dan digoreng terendam hingga garing - sy guna sekor jer ikan mackerel sbb ikan tu gemuk tul...
6 ulas bawang meraah, dikupas dan dihiris nipis2
2 tangkai cili merah, dicincang halus2
4 tangkai cili padi, dihiris halus2
85 gram / 1/2 cwn kacang tanah, digoreng tanpa minyak dan ditumbuk
2 biji mangga muda, dikupas dan dihiris nipis2
air perahan drp 2-3 biji limau nipis
1 kuntum bunga kantan, dihiris halus2 -- sy tak bubuh ni
segenggam daun pudina -- sy ganti dgn daun ketumbar
3 sb sos ikan -- sy tak bubuh
2 biji tomato, didadu kecil2
1 st gula
1 btg serai, dihiris halus2

Cara:
1. Buang tulang ikan dan carik2 isinya, bubuh dlm mangkuk.
2. Campur ikan dgn semua bahan laindan gaul rata2. Saji segera.

No comments:

Post a Comment