Sunday, 2 May 2010

Popia Basah

Dah lama sebenarnya tak buat popia basahni. Kali terakhir buat masa bulan posa tahun lepas. Hah, lama sungguh tuuu... Tiba2 rasa teringin sangat2 nak makan. Apa lagi buatla.. punyalah tak sabar nak makan tau. Siap je kulit sekeping..terus masukkan inti, gulung dan masuk mulut.. wallaaaa...sedap sungguh! memang sedapla pada tekak saya sendiri. Pastu siap lagi sekeping..masukkan inti, gulung dan ngapp lagi. Amboii..sampai tak sempat nak hidangla 3-4 keping yg pertama tu..abih kat tukang gulung jer..mihahaaa.. Thanks bebanyak kpd kak Umi_e krn berkongsi resepini..


Popia Basah (umi_e@myresipi.com)
Bahan-bahan ( 12 keping )

Bahan untuk kulit*
2 cawan tepung gandum
1 biji putih telor
3/4 cawan air
2 sudu makan cuka - sy gantikan jus lemon
secubit garam

Bahan untuk inti** (boleh buat inti ikut suka atau cara tersendiri)
1/2 biji kobis - diricih halus
3 biji sederhana besar carrot - disagat halus
1 biji sederhana bawang besar
3 ulas bawang putih
1 sudu besar sos tiram
1 sudu makan udang kering
garam secukupnya
minyak untuk menumis
**Blend bawang besar+bawang putih+udang kering. Panaskan sedikit minyak dan masukkan bahan blend tadi. Kemudian masukkan sos tiram + garam. Kemudian masukkan sayuran dan masak hingga layu.

Bahan untuk sambal***
15 tangkai cili kering
1 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
1 sudu besar gula perang
2 sudu besar kicap manis
minyak untuk menumis
garam, perasa dan bawang goreng secukupnya

*** blend cili kering+bawang besar +bawang putih. Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan blend hingga garing. Masukkan kicap dan gula perang + garam dan perasa.

Cara-cara (untuk melihat cara membuat step by step, boleh lihat di myresipi.com )

campurkan kesemua bahan dalam mangkuk adunan
gaulkan (macam buat cokodok) kemudian tutup dan biarkan sebentar sekurang-kurangnya 1/2jam
ambil sejemput dan lenserkan ke atas kuali leper
buat dari arah jam
mulakan dari tepi dulu
kemudian sapukan bahagian tengah dengan sisa tepung yang masih ada di tangan
setelah rata - bulat >>> biarkan sampai tepung masak sebentar
angkat tepung yang telah masak dan letakkan dalam pinggan . Boleh disusun berlapis2 (tak lekat)
ambil sekeping kulit popia dan sapukan dengan sedikit sambal
Letak satu sudu besar inti dan taburan bawang goreng
lipat macam biasa dan gulung
sedia untuk dimakan

*** untuk kuah, saya ada tambah beberapa biji buah kurma (ambil isinya), lenyek sampai hancur @ blend je sekali ngan cili dan masukkan dalam kuah- tips daripada umieaisyah kalau xsilap saya. thanks ye aisyah..





5 comments:

  1. slm kak zaiy,
    niza mmg feveret popia basah...meleleh air lir ni kak.hehe

    ReplyDelete
  2. Salam Zaiy... sedapnya tu....

    ReplyDelete
  3. ya allah.. heavennya.... yummy..

    ReplyDelete
  4. salam Zai...sedapnya!...suma sdap...akk teringin aiskrim tu, sib baik tk mngidam...kalau tak, payah gak kan kna g dubai...kawan2 akk dok cuba resipi zai, cuba tngok kat FB akk...heheeh

    ReplyDelete
  5. Mak aii.....
    terliurnya tengok gambar popia ni...

    ReplyDelete