Thursday, 11 February 2010

Kuih Bakar



Kuih bakarni sangatla sedap... Masa buatni, saya asingkan menjadi dua bekas, tujuannya supaya kuihni menjadi leper. Saya suka yang leper dan garing di atasnya. Muaz yg kurang gemar kuih2 tradisionalpun boleh makan separuh loyang tu.. Memang secukup rasa dan lembut jer.. Patutla dah ramai yg mencuba kat Myresipi tu. Terima kasih pd Joayee yg berkongsi resepi. Saya copy resepi mcm biasa..hehe..


Kuih Bakar
joayee@myresipi.com
quick & easy, guna cup measurement

Bahan-bahan ( 6 org )
1 cup gula
1 cup jus pandan (atau air + pandan essence)
2 cup tepung gandum
2 1/4 cup santan (atau 1 can santan-450ml )
2 tbs butter
3 biji telur
1/2 tsp garam
colour hijau
bijan

Cara-cara
1.campurkan semua bahan. blend samapi sebati.
2.masukkan 2 tbs minyak dlm loyang .
3.panaskan loyang dlm oven. bila minyak dah panas, masukkan mixture tadi kuih, taburkan bijan. bakar @180 sampai brown atau garing.

4 comments:

  1. mmg sedap kan resepi nie zaiy... puas hati buat kan kalau nak dok makan...

    ReplyDelete
  2. Zaiy, kuih ni nampak hijau segar and I loveeee hijau

    ReplyDelete
  3. mmg sedap gilerr resipi nih...tiap mggu akk buat....si lysa kalo mkn, abih 1/2 loyang...tp biasak lerr....ckup ler sekali amik gambo...ekekke

    ReplyDelete
  4. qistina> betoi moi..mmg sy nk buat lg, mkn xpuas aritu..hehe..

    fuzidss> sy pun suka hijau..kita serupa.

    Jasmeen> uihh..tiap mggu buat tu lg hebat lyssa mkn yerk..bukti mmg sedapla tu.

    ReplyDelete