Saturday, 9 May 2009

Serimuka Jagung

Dua hari lepas buat serimuka. Sebenarnya dah lama hubby duk sebut2 nak makan, tapi disebabkan beras pulutpun dah kehabisan stok, tertunda2lah nak buatnya. Bila dah ada beras pulut, barulah projek ni jalan. Serimuka biasa je ni, saje suka2 tambah jagung.

Kali ni saya try buat pulut stail ekspress (tanak dlm rice cooker) ikut cara mcm yg aymy kuwait sllu buat tu. Idea ni asalnya daripada As@myresipi utk buat pulut kuning.. Tq utk mereka. Sebelum ni sy buat stail kukus dulu pulut tu. Nampaknya cara ni lagi senang dan cepat dan tak payah rendam2 dulu pulut tu. ekspress macam bas ekspress hohoo..



Ini pula resepi serimuka (sebenarnya dah ada kat entry sebelum ni dulu) tapi takpelah saya paste lagi sekali kat sini. Saya cuma ikut bahan dan cara untuk buat lapisan atas ajer kali ni, sbb lapisan pulut yang bawah tu saya buat cara xpress (boleh lihat kat bawah sekali nanti)

Kuih Seri Muka/Puteri Salat -Nanasham@Myresipi (saya hanya guna resepi ni untuk lapisan atas serimuka)

Bahan-bahan ( size loyang 22cm / 3'' )

Bahan lapisan bawah:-
500gm beras pulut
400ml santan cair 1 st garam 2 sm minyak

Bahan lapisan atas:-
120gm tepung gandum
3 sm tepung jagung
140gm gula
3 biji telur
450ml santan pekat
1/2 st garam300ml air + 10 helai daun pandan dikisar utk dijadikan air pandan (bagi yg tak mudah nak dptkan daun pandan..boleh digantikan dgn 1 st pandan paste)

Cara-caraUntuk lapisan bawah:-
A) Sediakan kukusan terlebih dahulu. Biarkan air mendidih.
B) Bersihkan beras pulut dan direndam selama 10-20min.
C) Toskan beras pulut. Tak perlulah lama2 sekejap je pon boleh.
D) Satukan semua bahan2 didlm loyang dan dikacau sedikit agar minyak dapat diratakan.
E) Kukus diatas kukusan yg telah sedia mendidih selama 20-30min.
F) Keluarkan loyang dari kukusan dan ratakan permukaan pulut tadi. Siap untuk dilapis dgn lapisan atas.

Untuk lapisan atas:-
1) Pukul gula bersama telur hingga kembang..sikit je pon boleh.
2) Masokkan santan yg telah dilarutkan bersama garam. Diikuti dgn air pandan dan dipukul/dikacau lagi...
3) Akhir sekali ayakkan tepung gandum & tepung jagung ke dlm adunan tadi. Dipukul/dikacau lagi agar tidak berbiji. Hendakla ditapis adunan ini dan siap untuk dikukus!!
4) Sekali lagi dgn kukus yg sedia mendidih tapi INGAT api biar sederhana aje...letakkan loyang yg berisi pulut tadi tu....kedlm kukusan dan dgn perlahan tuangkan lapisan atas. Kukus la selama 45min atau 1jam....

PERINGATAN...kuih ini hendak la betol2 sejuk barula mudah dipotong n cantik dihidangkan...jadi SELAMAT MENCUBA!!

Pulut Kuning Express (saya guna resepi ni untuk buat lapisan bawah serimuka tu)
as75@myresipi.com
Bahan-bahan ( 5-6 org makan ) ...
• 2 cawan beras pulut
• 1 cawan santan pekat + 1 cawan air panas
• 1 sdt garam
• 1 helai daun pandan
• 1 sdb minyak masak
• Sedikit serbuk kunyit


Cara-cara...
1. Cuci beras pulut hingga bersih..masukkan semua bahan2 kedalam rice cooker
2. Setelah mendidih..gaul pulut supaya x berkerak..kemudian biarkan hingga masak..
3. Sesuai dimakan bersama rendang, kari ayam & daging, kurma & sambal ikan bilis..
4. Kaedah yg sama ini juga boleh digunakan( jgn masukkan serbuk kunyit) memasak pulut utk kuih serimuka , pulut serunding..pulut ini juga enak dimakan bersama serawa durian..
5. Selamat mencuba! ^_*

***Nota Tambahan:
- untuk serimuka, jgn letak serbuk kunyit pulak ye..)
- kalau nak buat serimuka jagung, masukkan 1/2 cawan isi jagung (ikut suka) masa pulut dah nak hampir masak, kacau supaya rata.




Gambar yang kat bawah ni untuk selingan je..
Inilah stail muaz makan serimuka, dia makan yg hijau je, yg pulut bawah tu dia tinggal..
bertuah sungguh anakku..hehee..


8 comments:

  1. somi sya suka sgt kuih seri muka ni...tp sya x brp, sya lebih suka pulut kuning lg cicah ngan rendang ayam...sedapnya...

    muaz sama la mcm kimi kalo mkn kuih seri muka ni...dia amik tang ijau tu je...yg pulutnya, babahnya tlg ngabihkan...heheh...senang betul cara masak pulut pakai rice cooker tu ye...selama hr ni sya guna kukus je...lps ni nk cuba cara senang ni...mau la selalu sya mkn pulut kuning lps ni...

    ReplyDelete
  2. amboiiii..berseri muka jugek yerkkkk...yummyummm

    psttt nekpp xpuas makan yong..dok ngukus lagii..wahaks...;))

    ReplyDelete
  3. wahh kak zaiy seri muka dia cun melecun! bestnyerrr ada jagung lg tuh..heeee tgk muaz mkn rasa lucu pulak ada tinggal pulut sejumput2 pasni akak kine wat tuk dia seloyang yg kaler hijau tu jek..senang cite! hihihiii

    ReplyDelete
  4. sedapnya nampak..serimuka tu..menarik lak tu kaler nya..

    ReplyDelete
  5. cantik menjadinye zaiy... licin je... mmg budak2 makan gitu kan... suka yg atas je ...sbb manis n lemak

    ReplyDelete
  6. Mak oii (dah tiada) pulut sekaya campur jagung
    Selamat hari ibu

    ReplyDelete
  7. salam kak zaiy
    macammacam menu kuih yang ada kat rumah kak zaiy nih
    menarek tertarek tapi rasa jek beum kan (hehehhe)

    'happy mother's day kak. moga sentiasa dikasehi'

    ReplyDelete
  8. Zaiy...

    Baru ada kesempatan jln2 dapur Zaiy...
    Serimuka Zaiy mmg berseri...nampak licin.Muaz mkn yg hijau saja...pulut sapa nak berabih tu..

    Sedapnya nampak sup ketam kat bawah....

    ReplyDelete