Saturday, 10 May 2008

Ayam Kung Pao

Ayam kung pao ni festaim buat, sedap jugak. Kelakarla, masa tengah masak ayam ni, teringat pulak kat Jackie Chan, nape ntah..maybe sbb nama ayam tu kung pao..dekat nak sama mcm kung fu..ekekee
time kasih kpd yg empunya resepi ya.



KUNG PAO CHICKEN
Sumber: Cranko21

Bahan A
600 gm isi ayam - potong dadu
tepung jagung
garam

Isi ayam disalutkan sedikit garam dan tepung jagung - then goreng dan toskan.

Bahan B
100 gm kacang gajus - goreng dan toskan minyak
30 gm lada kering - pilih yg lebar2 dan potong dlm 1 - 1.5 inchi panjang
2 biji bawang besar (kuning) - potong dadu besar2
4 ulas bawang putih - ditumbuk halus
2 inci halia - ditumbuk halus
1 biji lada bangala hijau- potong lebar2 sediikit
3 sdm sos tiram
2 sdm cili sos
1/4 cwn air
minyak untuk menumis
garam - kalau perlu

Cara-caranya
Panaskan sedikit minyak dlm kuali. Goreng lada kering hingga garing dan ketepikan. Tumis halia dan bawang putih hingga garing dan masukkan bawang besar. Masukkan lada bangala, isi ayam dan sos tiram dan cili sos dan sedikit air. Biakan kering masukkan kacang gajus, kacau dan matikan api. Sedia untuk dihidang.


***saya tabur ngan bijan sbg hiasan

3 comments:

  1. chinese food macam tu mmg sedap. sejak dok sini mcm2 dh experimen kat umah. dlm banyak2 tu kungpao paling sedap. lg satu idea, try egg fried rice with bacon. syok!

    ReplyDelete
  2. nyumm nyumm nyumm memang sedap kung pao chicken ni..pernah makan kat cozi corner..sedap giler...nasib baik ada resipi kat sini...leh cuba.

    ReplyDelete
  3. zaiy, moi pun selalu order ayam kung pao ni kalau pi chinese rest...mmg sedap kan..tp tak pernah try buat ... nie zaiy dah tempek resepi...leh try nanti..

    ReplyDelete