Saturday, 25 April 2009

Birthday Card From Kak Intan dan Nasi Goreng Cendawan

Kad besday drp kak intan...


Terlebih dahulu nak ucapkan terima kasih kepada kak intan kerana bersusah payah memberikan kad yg comel ini kepada saya. Minta maaf ye kak sebab lewat ambil. Apapun saya sgt2 menghargainya. semoga kak intan sentiasa dirahmati olehNYa. Buat kawan2 yg telah memberi ucapan dan mendoakan saya, teima kasih juga untuk kalian. ilebiu..muahsss..

Ok, hari ni saya buat nasi goreng cendawan untuk breakfast, tapi biasalah lunch pun bedal nasi ni gak.. Malas ler nak masak banyak kali, sekali harung sudaa..
Resepinya takde kaitan dengan mana2 nasi goreng cendawan pun sebab dibuat atas gerak hati sendiri berdasarkan bahan-bahan yang ada di rumah sajerr..







Nasi Goreng Cendawan
Bahan2:
2-3 mangkuk nasi putih
1 cawan cendawan butang fresh - dihiris
1 labu bawang besar - dipotong dadu (nak guna bwg merahpun bole aje)
3 ulas bawang putih - diketuk
1 ketul kiub ikan bilis knorr
sedikit ikan bilis
1 biji telur
1/2 st lada hitam - ditumbuk
1 sb kicap manis
daun bawang/daun sup - dihiris


minyak untuk menumis
garam - jika perlu aje(saya tak letak garam langsung sebab kiub ikan bilis tu dah masin)
*sape yg suka pedas bolehlah letak cili padi yer, saya buat tak pedas sbb ada budak yg takleh makan pedas.

Cara-cara:
Panaskan minyak, tumis bawang putih, bawang besar dan lada hitam sehingga naik bau.
Masukkan kiub ikan bilis, ikan bilis, diikuti cendawan.Goreng sampai cendawan agak layu. Sekiranya terlalu kering, boleh masukkan sedikit sahaja air.
Masukkan nasi diikuti kicap, gaul hingga sebati. Pecahkan telur, tunggu keras sedikit dan kacau bersama nasi. Akhir sekali taburkan daun bawang/daun sup dan digaul bersama, tutup api. Daun bawang/daun sup tu kalau sekadar nak ditabur pun boleh ajer. Saya suka gaul sekali dalam kuali untuk wangikan nasi tu..


Kerepek Belinjau (nama betulnya Emping Belinjau-dapat teguran dari nekPP..ampun)



Heheee..ni bukan nak bagi resepi atau nak tunjuk cara membuat kerepek ni yer. Mungkin ada orang pernah makan dan ada tak pernah makan kerepek ni kan. Dulu sayapun tak tau pasal kerepek ni. Mula kenal dengan kerepek ni masa belajar dulu lah, housemate yang bernama syidah yang selalu bawa kerepek ni kalau dia balik dari kg nya di Johor. First time makan masa tu, rasa pelik dan tak berapa suka sebab kerepek ni pahit. Tapi, bila dah kawin, arwah MIL selalu buat kepek ni. Kat sekitar umah MIL banyak pokok belinjau ni. Buahnya seakan buah kopi. Pucuknya sedap dibuat masak lemak. Tapi minta maaflah, saya memang tak pernah tengokpun arwah MIL buat kepek ni sebab time kami balik kg je, kepek ni dah siap dah.

Katanya, buah belinjau tu kena rendam dulu, kemudian diketuk menjadi leper lalu dijemur. Tahan lama ni kalau disimpan dalam botol elok2. Kalau nak makan barulah digoreng. Petang-petang sambil duduk-duduk di beranda makan kepek ni sambil minum kopi panas..sekejap je abis sepinggan..hahaaa. Itulah kisahnya. Tak sangka plak duk Dubai ni pun bole jumpa kepek ni lagi, tapi mahal ler reganya. Kepek ni dijual di sebuah restoran di Karama.

11 comments:

  1. hehe nama melayu jawa asli dia emping belinjau puan..wahaks..buahnya lonjong kecik aje warna merah..ya diredam bagi lebut supaya mudah nak buagg kulit..pas tu diketuk2..ekeke..ya mmg manyakkk kijee...org yg sabar aje yg berjaya buat emping belinjau nii...sekian..mekasihh sekadar kongsi citaa ajeeeee....;))~

    ReplyDelete
  2. salam akak...
    sedap nyer nampak nasi nih...pas2 nih leh godeh taruk cendawan dlm nasi goreng...

    ReplyDelete
  3. panjang umurnya..panjang umurnya..panjang umurnya serta mulia..serta mulia....

    selamat ulangtahun..

    ReplyDelete
  4. kak,
    hepi belated birthday.... semoga dimurahkan rezeki & bahagia di samping famili tercinta....

    sama la kita kak... dulu saya x minat jugak kepek ni... tp skang dah boleh makan, tp x de la minat sangat, kalau org jamu makan je la... sekali sekala makan sedap jugak kan?... hehehehe

    ReplyDelete
  5. hepi belated birthday zaiy...moga panjang umur n murah rezeki....

    ReplyDelete
  6. saya suka emping belinjau ni...

    ReplyDelete
  7. Zaiy...

    Happy belated besday....moga bahagia dan sihat sejahtera selalu.
    cendawan letak dlm apa2 masakan mmg sedap.
    pernah mkn 2-3 kali emping belinjau ni....pahit2 sikitkan rasanya..

    ReplyDelete
  8. sedap nampaknya nasi goreng cendawan tu...sya pn sama kalo masak nasi goreng, itu la breakfeast, itu la jg lunch....

    kepek belinjau ni sya x penah mkn lg...namanya pn ini br 1st time sya dgr...

    ReplyDelete
  9. kak zaiy..
    emping belinjau ni lama dah x mkn..dulu masa kecik2 selalu gak jiran kasi sbb dia byk pokok belinjau tuu...pahit kan??? buah dia tu kdg2 org rebus mcm kacang..ikshhhh tgk kt masia cam dah pupus dahhh kerepek ni x sangka buleh sampai ke dubai! heheee selalu org kata benda2 yg pahit ni buleh buat ubat..ermmm apa khasiat erkk buah belinjau??

    ReplyDelete
  10. salam...hepi besday ye...you're getting old now...umur kita samakan...sowi lambat ucap, bizi ngalah pm...ekekeh

    ReplyDelete
  11. RE: makanan dia blh tahan gak sedapnya kak :)

    ReplyDelete