Friday, 6 March 2009

Yong Tau Fu




Terlebih dahulu diucapkan salam maulidurrasul untuk semua..
Bersempena dengan cuti hari ni, saya pun buatlah projek yong tau fu yang dah lama tertangguh ni. Sejak tengok kat fp mamasya aritu la. Tangguh punya tangguh, hari ni lah baru berjaya buat..wakakaa..

Mulanya nak buat fishball, pastu tak jadi (malaspun ye) sebab tengok hubby ada beli chicken meatball, sosej dan telur puyuh. Walaupun bahan-bahan lain takde kat sini, tapi cukuplah untuk melepaskan kempunan nak makan. Kangkung memang dah ada stok kat peti sejuk tu. So, tunggu apa lagi, didihkan air, masukkan bahan-bahan ni macam biasa. Untuk kangkung, saya belah dulu batangnya, rendam dalam air garam sebelum dicelur. Bukan apa, risau gak ada makhluk asing dalam batang kangkung..huhuu..

Resepi untuk kuah saya ambil daripada Minarmi133@myresepi. Minta izin untuk copy di sini, terima kasih ya..
So, sesiapa yang nak cuba, jangan tunggu lama2 ye..

Kuah yong tau fu

minami133@myresipi.com
untuk mereka yang berada di jepun khasnya, enak dimakan bersama chikuwa, kanikama, maruten dll......

Bahan-bahan ( 5-6 orang )
10 tangkai cili kering
gula melaka atau kurozato
bijan goreng
gula(kalau kurang manis)
1 s.k garam
3 cm belacan
300 ml air
1 sudu besar minyak
1 1/2 s.b tepung jagung dibancuh dgn 50 ml air
sedikit ajinomoto - saya tak bubuh

Cara-cara
Masukkan minyak dalam kuali. Goreng cili kering sehingga garing dengan api yang kecil.
setelah garing, angkat dan blend cili kering dgn sedikit air.
panaskan air bersama gula melaka. Masukkan cili yang telah dikisar tadi dan juga belacan.
setelah mendidih, masukkan bancuhan tepung jagung untuk memekatkan kuah.
masukkan garam, ajinomoto dan gula(jika gula melaka kurang manis).
masukkan bijan goreng dan siap untuk dihidang bersama chikuwa, kanikama dan lain-lain.

9 comments:

  1. Saya pun dh lama nk buat yong tau foo ni, tp asyik tak sempat jer. Semalam g pasar borng, orang yg jual tu pulak tutup..Nk beli kat pasar malam, dh gerenti tak sedap..abih camno?? nilah yg dikatakan belum ada rezeki ...

    ReplyDelete
  2. hehehe nie kumpunan MAK YONG ker owang dalam yg nak makannn...momma mia yg terliorrrrrrrr..

    ReplyDelete
  3. noorma> belum ada rezeki atau nak kena buat sdiri kut..heehe..

    momma mia> ni mmg mengidam sejak belum jd makyung lagi..lama betul tangguh tu..haha. buatla kyt, sedap taw..

    ReplyDelete
  4. camno nie...org yg duk mysia pon terliur..inikan pulak kami di sini...u ni memang power rangers laa.. sume buleh masak..drpd kudapan,cicahan, santapan, pencuci mulut, kunyahan..& yg seangkatan dgn nya...hehehe

    ReplyDelete
  5. ziana> ish..bukan power rangers, masak2 seme tu resepi kat sebelah ha..sapa2 pun boleh kan..

    ReplyDelete
  6. salam zaiy...sedapnya yong tau fu..terliur dah ni..bila le nak dtg rajin yea..

    ReplyDelete
  7. Sedapnya kakkkk....
    kitorang skang ni stop dulu beli yong tau fu sejak kena RM8 aritu.... hehehehee

    ReplyDelete
  8. salam...bestttnya yong tau fu, lama tul tak makan nih...hihihi nanti +-2 bulan kita makan sepuas2nya....happy anniversary buat zaiy, maaf lambat ucap...kira baby dlm peyut tu hadiah anniversary dr yg maha kuasa, masyaAllah...best kan...take care

    ReplyDelete
  9. salam kak zaiy..
    huhuuu nak tau x weekend aritu i dah masuk blog akak ternampak yong tau fu ni terus i mogok pi balun maggie sbb hanya Tuhan jek yg tau betapa teliurnyerrrr daku!!.. nak2 pulak blk cuti aritu terlupa nk mkn yong tau fu ni..adeii en hubby geleng kepala jekk tgk mihahahaa

    ReplyDelete