Thursday, 12 February 2009

Pengat Pisang


Jom minum petang....!! Cepat amik mangkuk masing-masing yer..

Pengat Pisang

Bahan-Bahan:
4 biji pisang -belah dua & potong 4, sebab pisang ni besar
3 cawan santan
1 ketul gula kabung/melaka -racik2 supaya senang larut
1 helai daun pandan-koyak & simpulkan
3 sb sagu - dicuci direndam sebentar supaya (senang kembang nanti) dan ditoskan
Sedikit gula pasir
Secubit garam

Cara:
Masukkan santan ke dalam periuk.
Masukkan gula kabung dan daun pandan.
Apabila santan mendidih, masukkan pisang dan sagu. Sentiasa kacau.
Masukkan gula dan sedikit garam. Apabila pisang lembut, bolehlah diangkat.

5 comments:

  1. sedapnye zaiy pengat tu...lama tak makan..nak kena pi cari pisang sat..he..he

    ReplyDelete
  2. lahhh patut le zaiy nak nangis tgk pucuk paku...rupanya kat dubai nun hehehe.sabar nu...satni balik mesia, makan puas2 tau. pengat pisang sedap...tapi tak penah buat...aci ke macam tu???

    ReplyDelete
  3. kite pinjam akaknye mangkuk dl ahh...nak gakkkkk...

    ReplyDelete
  4. salam...dah hulur mangkuk, tapi tak dapat2 lagi pengat pisangnya...huhuhu...pssttt, tang mana kena masuk sagu?
    re: muadz dah nak dapat adik ke?, alhamdulillah...

    ReplyDelete
  5. mak aiii sedapnya pengat pisang... peberet saya gak tuuu... pengat labu punnn....

    btl ke muadz nak dapat adik? dah bape bulan dah? TAHNIAH ye kak....

    http://faimin97.fotopages.com

    ReplyDelete