Pahit manis, suka duka.. adalah rencah kehidupan insan di dunia. Segalanya akan menjadi KENANGAN yang TERINDAH buat diriku dan insan-insan tersayang dalam menempuh kehidupan ini...
Sunday, 8 February 2009
Cakoi
Resepi cakoi ni cilok dari fp Kak Anum Sudan. Sesuai sangat untuk orang yang takde bahan-bahan pelik2 untuk buat cakoi tapi teringin nak makan cakoi gak. Makan panas-panas cicah ngan sos, mak aii..bercakoi3 saya bedal..kui(3x). Seperti biasalah copy n paste ye Kak Anum, thanks..muahh..
Cakoi (kak anum)
bahan
500g tepung gandum
1 tbsp yis
1 1/2 tbsp gula
3 tbsp minyak jagung
1 tsp garam
1 tsp baking powder
1 tsp soda bikarbonat
2-3 ulas bawang putih - tumbuk halus
2 cawan air suam
cara
1. campur kesemua bahan dan gaul rata - biar mengembang selama 1/2 jam
2. panaskan minyak utk menggoreng
3. keluarkan adunan - uli dan canaikan setebal lebih kurang 1cm
(adunan ni memang agak lembek - taburkan tepung semasa menguli dan mencanai)
4. potong selebar 2 1/2 cm x 10cm dan potong tak putus di tengahnye
5. angkat dan tarik sedikit sebelum memasukkannye kedalam minyak panas
6. goreng hingga kekuningan
cakoi nih cam ala2 kayu keramat kat trg je...betui ke idop tak tau ler...
ReplyDeletetingin la buat gak...tp bab nak gelek menggelek tuh...alaaaaa...leceh tul laaa...ada method lain dak..hehehehe..
ReplyDeleteeh!!apsal kasik bwg putih tu zaiy???
Aishah> org tganu pggil kayu keramat ke? kelakarnya..tapi nama cakoi tu pun kelakar gak..
ReplyDeleteKakmeen> kekdah lain sonang jo, akak pi je beli kt pasar malam seksyen 18 tu, bwg putih tu kena tnya tuan dia, tp sy nak ilangkan bau soda kut dan tambah perisa semulajadi. tp mmg sedaplah ada bau2 bwg putih tu.
cakoi ni peberet hubby saya... tp saya memang kureng sikit x tau la pasai pa heehhe... tp kan udang kat N3 seblm ni... memang meliurkan... hmm nyam nyam nyam....
ReplyDeletetu diaaaaaa...
ReplyDeletecakoi la pulak!!!
ni mmg bguih lerr kak zaiy ni..
xmo jemput kami kerr nampak melangit cakoi atas pnggan tuuu :P