Tuesday, 13 January 2009

Fussili Goreng





Fusilli Goreng

Bahan-bahan:

500g fusilli - direbus di dalam air panas sehingga lembut dan ditoskan
(jgn lupa campurkan sedikit minyak ke dalam air rebusan itu supaya ia tidak melekat)
4 sb sos cili
2 sb sos tomato
1 sb sos tiram
3 sb kicap manis
1/2 kiub pati ayam
1 labu bawang besar - dikisar
3 ulas bawang putih - dikisar
3-4 batang sosej ayam - dipotong nipis (kalau nak letak isi ayam pun boleh)
7-8 ekor udang segar - dibuang kulit dan urat belakangnya
1/2 batang karot - dipotong nipis
segenggam cendawan butang- dipotong nipis @ apa2 sayur lain nak tambahpun boleh)
1 biji telur
minyak masak untuk menumis
garam (sebelum masukkan garam, rasa dulu yer, sbb sos tiram n kiub ayam tu dh masin)
daun ketumbar/daun bawang - ditabur untuk dimakan bukan sekadar hiasan

Cara membuat:

1) Panaskan minyak, tumiskan bawang besar dan bawang putih sehingga wangi
2) Masukkan sosej, goreng sebentar sehingga masak.
3) Masukkan sos cili, sos tiram , sos tomato , kicap, dan sayur-sayuran. gaul rata.
4) Masukkan fusilli, gaul sebati.
5) Buat lubang di tengahnya, pecahkan telur, biar seketika supaya telur mengeras dan kacau rata.
6) Rasakan masinnya dan bolehlah dihidangkan. Taburkan dengan daun ketumbar/daun bawang.

*** kalau nak pedas, boleh tambah 1-2sb cili kisar semasa menumis

No comments:

Post a Comment