Friday, 2 January 2009

Chocolate Strawberries / Strawberi Celup Coklat

Saya buat coklat yang versi sempoi je ni..yg paling senang di dunia
Tak perlu banyak bahan, guna coklat masakan dan mentega sahaja.



Chocolate Strawberries a.k.a Stoberi Celup Coklat

Bahan-bahan:
25 biji strawberi-basuh bersih dan keringkan dengan paper towel
150g coklat masakan - potong kecil2
1 camb mentega/marjerin (boleh tambah @ kurangkan bergantung kpd kepekatan coklat)

Cara-cara:
1. Cairkan coklat dengan menggunakan kaedah double boiler.
2. Apabila coklat mulai cair, masukkan mentega/marjerin.
3. Kacau hingga larut dan cair kesemuanya.
4. Angkat dan biarkan coklat sejuk.
5. Celuplah strawberi dan letak satu persatu di atas pinggan
yang dialaskan dengan wax paper/cling film,
atau apa2 je plastik yang sesuai untuk elakkan ia melekat.

***kalau nak tabur ngan manik2 pun taburla sesuka ati, sebelum coklat tu membeku.
***kalau nak bg coklat tu cepat membeku plak, masukkan dalam peti sejuk sebentar yer,
kejap je beku dan bleh makan...

No comments:

Post a Comment