Friday, 23 January 2009

Ayam Masak Lemak Cili Padi

Saya buat masak lemak ni sebab dah kempunan sangat lama tak makan...Hubby saya kureng sikit makan masakan berlemak ni, itu yang saya tak dapat nak buat selalu..Sekali buat, hmm.... berpinggan2 nasi saya bedal, hwa..hwa..hwa....




Ayam Masak Lemak Cili Padi

Bahan-bahan:
1/2 ekor ayam di potong kecil (ayam kecil lagi best dari ayam yg banyak isi)
santan secukupnya (sediakan santan cair dan santan pekat)
1-2 keping asam keping
garam
daun kunyit-dikoyak (jika ada)
sedikit kacang buncis - dihiris
buah tomato-dibelah 4 (optional)-saya mmg suka buah tomato, masak apapun mesti nak letak.

Bahan kisar:
1 biji bawang besar
1 ulas bawang putih
2 batang serai
2 cm lengkuas
1 cm halia
kunyit hidup sebesar ibu jari
7 tangkai cili padi (terpulang citarasa masing2)
sedikit belacan

Satukan semua bahan kecuali santan pekat, kacang buncis dan buah tomato di dalam periuk.
Masak di atas api yang sederhana dan hendaklah kerap dikacau.
Apabila menggelegak masukkan kacang buncis, santan pekat dan buah tomato.
Tunggu hingga mendidih seketika dan tutup api.

1 comment:

  1. samalah kita..zaiy.. nnti dia ambil ayam jek yang di tinggalkan kacang tu..

    ReplyDelete