Thursday, 6 November 2008

Kerabu Taugeh



Kerabu Taugeh

Bahan-Bahan:
Semangkuk taugeh - dibersih dan dicelur
secawan isi kerang rebus - saya tak bubuh
1 labu bawang besar - dihiris bulat
2 sb jus asam jawa
1/3 cawan santan pekat
2 sb kerisik
2 sb kelapa parut - ditumbuk (saya tak bubuh)
5-6 tangkai cili padi - ditumbuk (ikut kepedasan sendiri)
Sedikit belacan - ditumbuk
daun ketumbar - dihiris halus (saya suka ni, kalau tak suka tak payah ok)
1/2 tomato - dipotong dadu (optional)
garam
gula


Cara: Semua bahan yang telah disediakan itu hendaklah digaul sebati. Tak perlu dimasak. Sedap dimakan dengan nasi putih.

Cadangan Hidangan: Boleh ditambah hirisan lada jika suka.

Tambahan: Kerisik kelapa boleh diganti dengan beras tumbuk yang telah digoreng tanpa minyak terlebih dahulu. Begitu juga dengan kerang, boleh ditukar dengan udang, paru atau perut lembu rebus, terpulang kepada minat masing-masing. Hidangan ini tidak tahan lama (cepat basi), oleh itu elok dihabiskan sekali makan sahaja.

No comments:

Post a Comment