Pahit manis, suka duka.. adalah rencah kehidupan insan di dunia. Segalanya akan menjadi KENANGAN yang TERINDAH buat diriku dan insan-insan tersayang dalam menempuh kehidupan ini...
Monday, 15 September 2008
Singgang Ikan Tenggiri
Resepi asalnya singgang ikan kembong tapi saya tukar ikan tenggiri.
Singgang Ikan Kembong (Mat Gebu) terima kasih..sedapp!!
BAHAN-BAHANNYA
5 ekor ikan kembong, siang, cuci bersih dan toskan - saya gantikan dgn 3-4 keping ikan tenggiri
1 biji bawang besar, hiris halus
4 ulas bawang putih, dititik
1/2 inci halia, dititik
2 biji cili hijau, belah 2 jgn putus
1/2 camca teh serbuk kunyit
1 kiub ikan bilis "MAGGI" - saya guna jenama knorr
2 keping asam gelugor
Garam dan sedikit gula
Air secukupnya
saya tambah buah tomato dibelah 4
CARA MEMBUATNYA
Masukkan semua bahan2 diatas kecuali ikan, garam dan gula. Tuang air secukupnya (kurang lebih 1 liter). Masak hingga mendidih.
Tambah ikan, asam gelugor, garam dan secubit gula. Kalau suka boleh masukkan serai yang dititik atau bunga kantan. Masak hingga ikan masak, gunakan api sederhana. Rasa dan jika ok, boleh matikan api..
No comments:
Post a Comment