Monday, 1 September 2008

Laksa Tumis




Saja nak try resepi laksa baru ni, laksa tumis!! dari Fp Ana . Memang meleleh...sedappp!!!, Next time kalau buat laksa lagi, insyaAllah akan buat laksa stail ni lagi. Thanks ana kerana share resepi ni ye.


Laksa Tumis (zana raman)

KUAH

1 kati ikan sardin aka ikan curut( Ikan selayang kot....kalau kat tempat len) - saya guna ikan mackerel
aka ikan kembung2 labu bwg besar
sedikit bawang merah aka bwg kecil
belacan
2 btg serai
sedikit lengkuas
cili kering lam 15 biji- agak2 la ikut kepedasan sendiri
hirisan nenas - saya tak letak
garam
air asam jawa
asam keping - 5 keping

ulam-ulamam (saya pilih ulam yg saya berkenan je)
Daun salad- di hiris halus
daun pudina- dihiris halus
Nenas - dihiris kecil and nipis
cili hidup atau cili padi
bawang besar - dihiris
limau nipis
timun
bunga kantan - dihiris halus
Laksa basah - saya guna laksa kering yg direndam dan direbus sampai lembut

CARA
1. Ikan direbus hingga masak. Asingkan isi dan tulang. Air rebusan jgn buang.
2. Kisar bahan untuk kuah. Kisar bwg besar, kecil, serai dan lengkuas.
3. Panaskan minyak.Tumiskan bahan bawang hingga naik bau. Then baru masukkan cili yang dikisar
bersama belacan tu..
4. Masukkan cili kisar dan goreng hingga hilang bau cabai dan masak(naik minyak). Then masukkan air
asam jawa. Masak hingga sebati.
5. Kisar isi ikan dan tuang lam air rebusan ikan tadi.
6. Masukkan bahan tumis dan beberapa hirisan nenas dan bunga kantan(belah empat)
7. Campurkan bahan yang ditumis tu bersama2 beberapa hirisan nenas dan asam keping.
8. Masukkan garam dan perasa secukup rasa.
9. Masak kuah hingga mendidih then masukkan sedikit daun pudina...

kalau suka boleh makan ngan otak udang (buat pes).

No comments:

Post a Comment