Thursday, 25 September 2008

Colek Daging Panggang

Kalau dah tak tau nak masak apa dengan daging, cubalah buat ni. Gerenti terangkat! dan berasap tinger....!!



COLEK DAGING PANGGANG (Shima...tq )

daging batang pinang - dipotong kiub2 besar...lumurkan garam + kunyit + serbuk ketumbar = perap at least 30min

colek:
cili padi secukupnyer - dikisar (i bubuh 5-6 biji)
1-2 biji cili masak - dikisar
1 inchi belacan (dibakar) - dikisar
sos cili & tomato secukup rasa (utk pekatkan colek)
1 biji tomato - dicincang
1 labu bwg besar dicincang
daun coriander/ketumbar - dicincang
lemon juice secukup rasa (buleh jgak nak gantikan ngan air asam jawa pekat)
2 sudu besar nampla/minyak ikan
garam & gula secukup rasa
extra air masak (tuk kuah colek)
* Saya tambah 1/2 sb kerisik.

CARA:
1. daging yg telah diperap dipanggang atas grill hingga masak ( i prefer medium) - saya bakar atas pan jer
2. sementara tuh, satukan bhn2 kisar dgn bhn2 lain dlm mangkuk...gaul sebati...adjust rasa & kepekatan colek...kalau cair sgt tambah lg sos cili & tomato...
3. hidang daging panggang dihiris nipis bersama colek...



No comments:

Post a Comment