Saturday, 6 September 2008

Asam Kari



Asam Kari
Sumber : Mat Gebu. tq..best la.. (Copy frm fp Maklang)-tq

Bahan
500 g ikan pari (atau ikan merah) (maklang guna ikan tenggiri) - saya lak guna kepala ikan
10 batang bendi
3 biji tomato, dibelah dua
2 kuntum bunga kantan, dibelah dua setiap kuntum
Segenggam daun kesom
Sejemput asam jawa, dibancuh dgn 1/2 cawan air
2 keping asam keping
Garam dan gula secukup rasa

Bhn utk rempah:
6 biji bawang merah kecil*
3 ulas bawang putih*
1/2 cm halia*
1 inci kunyit hidup*
1 keping hirisan lengkuas*
1 cm belacan*(*ditumbuk lumat)
3 camca besar cili kisar
2 camca besar rempah kari ikan

Cara-cara
Ikan pari dipotong2 dan perap dgn sedikit garam dan asam jawa. Biar 10 minit dan bilas. Toskan.
Dalam periuk, panaskan minyak (kurang lebih 4 camca besar). Tumis bahan2 tumbuk. Masukkan cili kisar dan serbuk kari ikan. Tumis hingga terbit minyak. Gunakan api sederhana.
Masukkan air (kurang lebih 500ml) dan asam keping. Biarkan mendidih. Masukkan ikan pari, daum kesum dan bunga kantan. Biarkan mendidih.
Masukkan jus asam jawa dan bendi. Perasakan dgn garam dan gula. Akhir sekali masukkan belahan tomato dan biarkan mendidih sekejap

No comments:

Post a Comment