Monday, 25 August 2008

Nasi Lemak Sambal Udang Petai



Nasi lemak ni sapa2pun tau buat kan..



Sambal ni pun samalah, semua orang tau buat, mungkin cara masing-masing je yang berlainan kan.

Sambal Udang Petai (untuk 2-3 org makan)
bahan-bahan:
udang secukupnya - dibersihkan (buang kepala dan urat belakangnya)
isi petai secukupnya
4 ulas bawang merah - dikisar
3 ulas bawang putih - dikisar
3 sb pes cili @ cili kering kisar
2 sb sos cili
1 sb sos tomato
1 labu bawang besar-hiris bulat
air asam jawa
garam
gula (sedikit sahaja jika perlu, sbb sos cili dan sos tomato agak manis)
minyak

Cara-cara:
1. Panaskan minyak, tumiskan bahan kisar hingga pecah minyak.
2. Masukkan sos cili dan sos tomato, kacau sebentar, tambah air dan biarkan kuah memekat.
3. Masukkan isi petai diikuti dengan udang.
4. Kemudian, masukkan bawang besar, air asam jawa, garam dan gula. Biarkan sebentar, tutup api.

1 comment: