Thursday, 7 August 2008

Nasi Goreng Coriander/Daun Ketumbar

Dulu, saya ni anti bukan main ngan daun coriander aka ketumbar ni.. Kalau tergigit je daun ni esp. masa makan tomyam kat kedai2 makan tu, wahh, bengang giler. Bau daun ni macam bau kesing (kesing tu sejenis serangga yg duduk kat pokok padi tu). Tapi semuanya berubah bila dah duduk di dubai ni. Sini mana lah ada daun sup. So, kalau buat sup tu, terpaksa lah gantikan daun sup ngan daun yg bau kesing ni, dah selalu sgt duk tergigit daun ni, bau kesingpun dah bertukar jadi sedap, lama2 jadi suka lah pulak...begitulah ceriternya...Sekarang kalu buat nasi goreng keje nak boh daun ni jerrrrr....hohoo..Ekceli nasi goreng ni sempoi jer, sesuai sgt utk org yg malas macam ni Sape nak try sila2 lah yer..........



Nasi Goreng Coriander

Bahan-bahan:
2 mangkuk nasi
3 ulas bawang merah - ditumbuk
3 ulas bawang putih - diketuk
1/2 batang karot - dihiris nipis
1/2 cawan isi jagung
1/2 buku kiub ikan bilis
1 biji telur
1 sb kicap manis
1 sk lada sulah
1 pokok coriander / ketumbar - di hiris2
garam - jika perlu
minyak

*** kalu nak tambah udang @ ayampun boleh aje..sendiri buat sendiri yg makan, taruk jerr


Cara:
1. Panaskan minyak, tumis bawang merah & bawang putih hingga naik bau.
2. Masukkan lada sulah, kiub ikan bilis & telur. Biarkan telur masak sedikit barulah kacau.
3. Masukkan karot dan jagung.
5. Masukkan nasi, gaul hingga sebati.
6. Masukkan daun corriander, gaul dan tutup api.
7. Hidang ler...

*** Nasi goreng yg sesuai untuk mereka yg tak suka makan pedas.

No comments:

Post a Comment