bubur jagungni, seme org pun pandai buat kan.., tapi kena letak gak resepi, mana tau nanti muaz nak buat bubur tak reti, bleh dia tgok sini
Bubur Jagung
Bahan-bahan:
2 cawan isi jagung
1 biji keledek sederhana besar - dikupas, potong dadu
3 sb biji sagu - direndam seketika (-+15 minit) - kalau suka byk ble tambah
santan secukupnya (agak2 tenggelam bahan2 tu)
1 cawan pati santan
2 ketul gula melaka
sedikit gula pasir
secubit garam
daun pandan - disimpul
Cara-cara:
Masukkan santan, keledek, daun pandan dan secubit garam ke dalam periuk. Gunakan api sederhana. Masak hingga keledek empuk sambil dikacau. Masukkan gula melaka, pati santan, jagung dan sagu. Tambah gula pasir jika kuah belum manis. Sentiasa kacau dan apabila sagu dah bertukar menjadi jernih, tutup api. Jagung tak boleh dibiarkan telalu lama dimasak sbb akan kurang manisnya, so bila dh masukkan jagung pastikan jgn terlalu lama, (kalau sagu tak direndam terlebih dahulu, ia akan amik masa utk kembang)
No comments:
Post a Comment