Monday, 28 April 2008

Jelly Karamel Susu

Memandangkan cuaca dubai dah mula panazzzzz, tekakpun rasa kering jer. Lidah ni plak mulalah rasa gatal, bukan gatal per, gatal nak merasa makanan yang sejuk2 dan nyaman2gitew (baper kali sejuk, baper kali nyaman daa...)
Belek punya belek, tenung punya tenung..terjumpalah resepi ni kat myresepi. Nampak menggiurkan dan bahan2nya pun memang ada kat umah. Senang dan cepat buat jelly ni. Tak sangka, si muaz mat cerewetpun suka, siap suruh buat lagi. Resepi ni oleh yani, sedapp..t.q yani.



Jelly Karamel Susu - Yani

Bahan-bahan ( 6 cups )
2 1/2 cawan(500ml) susu segar
115g gula
10g gelatin
6~7 biji walnut

Cara-cara
Masukkan 4 sudu besar air ke dalam gelatin. kacau dan ketepikan.
Masukkan 100g gula dan 1 sudu besar air ke dalam periuk. Masak dgn api besar sehingga perang. Kecilkan api. Masak sehingga agak pekat. Padamkan api.
Masukkan 1 1/2 sudu besar air kedlm periuk tadi. Kemudian masukkan walnut satu persatu.. Kacau dengan cepat. Biarkan walnut terendam dalam karamel selama 1~2 minit.
Keluarkan walnut dan atur di atas pinggan.
Masukka susu dan gula yg lebih tadi ke dalam periuk. Panaskan sehingga gula larut. Padamkan api. Masukkan gelatin sambil dikacau-kacau supaya tak berketul
Masukkan adunan ke dalam cup pudding. Bila dah sejuk boleh simpan dalam peti ais
Bila nak makan boleh keluarkan puding. Dan hias dengan walnut tadi.

No comments:

Post a Comment