Saturday, 8 March 2008

Burung Puyuh Percik



Saya guna resepi ayam percik Kak Liza, thanks k.liza.

Ayam Percik -- Burung Puyuh Percik

Bahan:
2 kg ayam [potong 4 keping] - 4 ekor burung puyuh
3 cawan santan pekat [perah gunakan air kelapa dari 1 biji kelapa ] - 2 cawan santan pekat
1/2 cawan air asam jawa - 2 sb air asam jawa
1 s/t gula
1 s/t halba
garam secukup rasa

bahan mesin halus
20 tangkai cili kering - 2 sb pes cili
4 biji bawang putih
3 cm halia
5 batang serai - 3 batang serai
***saya tambah
4ulas bawang merah
1 inci kunyit hidup
sedikit gula melaka

Cara
1. Lumurkan sedikit garam dan tepung ubi kayu pada ayam dan bilas bagi menghilangkan bau hanyir.
2. Masak ayam dalam kuali bersama bahan mesin, santan, halba dan asam jawa sehingga sederhana masak (kuahnya tinggal sedikit). Tetapi pastikan segala rempah sebati dengan ayam.
3. Alihkan ayam ke ketuhar dan panggang pada suhu 200' C sehingga ayam masak dan berwarna perang keseluruhannya. [boleh juga panggangkan ayam menggunakan pemanggang ikan tu]
4. Hidangkan dan hiaskan dengan salad atau timun.

No comments:

Post a Comment