Pahit manis, suka duka.. adalah rencah kehidupan insan di dunia. Segalanya akan menjadi KENANGAN yang TERINDAH buat diriku dan insan-insan tersayang dalam menempuh kehidupan ini...
Monday, 31 March 2008
kek Coklat Kukus Zaimaa
gambarni sebenarnya dipindahkan dari fotopages saya yg dah ditutup tu..
KEK COKLAT KUKUS ZAIIMA (resepi pilihan diana)
Sumber: Zaiima
Bahan A
1 cawan serbuk koko
1 cawan susu cair
1 cawan minyak masak/mentega cair
1 cawan gula castor
1/2 cawan susu pekat manis
Bahan B
1 1/4 cawan tepung gandum
1 sudu teh soda bicarbonate
1 sudu teh serbuk penaik
Bahan C
3 biji telur
Cara-caranya
Semua bahan A dimasukkan ke dalam periuk dan dipanaskan sebentar sehingga gula larut. Tutup dan sejukkan bahan ini.
Pukul bahan C hingga kembang. Masukkan ke dalam bahan A. Kaup balik hingga bahan C bercampur serata dengan bahan A.
Tepung gandum + soda + serbuk penaik dicampur dan diayak. Kemudian sedikit demi sedikit masukkan ke dalam adunan coklat tadi sambil dikaupbalikkan hingga serata.
Tutup bekas kek dengan aluminium foil - untuk mengelakkan air dari menitik ke atas permukaan kek. Kukus selama 1 jam @ sehingga kek masak.
Sup Tulang ala Mamak
(gambar ni saya pindah dr fotopages sy yg dulu)
SUP TULANG ala MAMAK (Hanieliza)
Bahan-bahan
1 kg tulang
2 s/b minyak makan
3 s/b rempah sup/kurma [bancuh dgn air sikit]
4 biji kentang [belah 4]
1 batang carrot [potong kecil]
1 pokok daun sup dan daun bawang [hiriskan]
1 batang serai [ketuk]
2 biji tomato [belah 4]
garam
bawang goreng
air secukupnya
bahan tumbuk
7 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
3 sm halia
1 s/k lada hitam
bahan rempah tumis
1 inci kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga
Cara
1. Tulang dipotongkan kecil. Basuh dan toskan.
2. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumbuk dan rempah tumis.
3. Masukkan rempah sup/kurma, tulang, serai dan kacau rata.
4. Rebuskan sehingga daging di ulang betul-betul lembut. 5. Masukkan kentang, carrot, air dan garam. Biarkan mendideh.
6. Biarkan reneh sehingga kentang dan carrot lembut.
7. Tutup api dan masukkan tomato.
8. Masukkan dalam mangkuk hidangan dan taburkan bawang goreng dan daun sup & daun bawang.
Sunday, 30 March 2008
Pop Corn Gula Tabur
La..la..la..la..dah tau buat popcorn heheh... Thanks ye untuk my friend, Ina sebab ajar saya buat popcorn ni.
Pop Corn
Bahan-bahannya:
1/2 cawan jagung kering untuk popcorn (ada jual di kedai)
3 sudu besar minyak (sama aras ngan lapisan popcorn tu jer)/mentega
gula halus
Cara-cara:
1. Panaskan minyak di dalam periuk (kalau boleh periuk yang ada penutup, sebab popcorn yang mengembang akan melompat keluar dari periuk).
2. Masukkan kesemua jagung kering dan goyang2kan periuk tersebut supaya minyaknya rata.
3. Apabila terdengar bunyi letupan, maknanya popcorn dah mengembang. Goyangkan sedikit
periuk supaya semua popcorn masak/mengembang. ingat ye, api mestilah sederhana sahaja.
4. Popcorn yang dah siap bolehlah diangkat dan masukkan ke dalam bekas besar. Taburkan dengan gula halus hingga sekata.
5. Senangkan..??
6. Boleh jugan kalau nak disira gulanya. Caranya ialah, panaskan mentega/marjerin dalam kuali besar yg dalam/periuk. Masukkan gula, kacau hingga gula cair. Masukkan pop corn dan gaul cepat2 hingga rata. tutup api.Siap.
Pop Corn
Bahan-bahannya:
1/2 cawan jagung kering untuk popcorn (ada jual di kedai)
3 sudu besar minyak (sama aras ngan lapisan popcorn tu jer)/mentega
gula halus
Cara-cara:
1. Panaskan minyak di dalam periuk (kalau boleh periuk yang ada penutup, sebab popcorn yang mengembang akan melompat keluar dari periuk).
2. Masukkan kesemua jagung kering dan goyang2kan periuk tersebut supaya minyaknya rata.
3. Apabila terdengar bunyi letupan, maknanya popcorn dah mengembang. Goyangkan sedikit
periuk supaya semua popcorn masak/mengembang. ingat ye, api mestilah sederhana sahaja.
4. Popcorn yang dah siap bolehlah diangkat dan masukkan ke dalam bekas besar. Taburkan dengan gula halus hingga sekata.
5. Senangkan..??
6. Boleh jugan kalau nak disira gulanya. Caranya ialah, panaskan mentega/marjerin dalam kuali besar yg dalam/periuk. Masukkan gula, kacau hingga gula cair. Masukkan pop corn dan gaul cepat2 hingga rata. tutup api.Siap.
Saturday, 29 March 2008
Kek Gula Hangus
Kek yang saya buatni takla bersarang sangat (atas je bersarang, bawahnya tak) tapi untuk pertama kali buat ni kira puashati jugakla. Lagipun rasanya sedap. Nanti nak buat lagilah sampai kek ni betul2 bersarang gila..
Berdebar tahap cipan jugakla masa nak tuang air panas kat gula hangus tu, siap mengucap lagi..sebab takut meletup (sebab kat dlm resepi ada amaran pasal letupan tu). So, saya yang memang penakut ni, awal2 lagi dah standby ngan tudung periuk konon nak wat perisai la tuu, wakaka...Kenapa la manusia ni nak buat kek yang bahaya ni sedangkan banyak lagi kek2 lain yg lebih senang..chewah. Banyak songehnya aku ni, nak buat, buat jer..
Neway, terima kasih pn halimah krn berkongsi resepi ni dan amaran tu membuatkan saya dan sesiapa yg nak cuba buat kek ni supaya berhati2 . Alhamdulillah takde letupan kalau kita berhati2. Jadi, pesanan saya untuk kengkawan yang baru nak cuba, hati2 di jalan raya okey.
KEK GULA HANGUS PUAN HALIMAH
Sumber: Kak halimah
Bahan untuk gula hangus
1 cawan gula
1 cawan air panas
2 sudu besar mentega
* Gula digoreng dgn api sederhana besar. Bila gula dah agak cair masukkan air panas(Bab ni kena hati2 sikit tau! Nanti dia meletop letop. Apa pun tutup api & cepat2 masukkan air panas tadi sambil standby pegang penutup kuali... Lepas tu masukkan mentega kacau sampai mentega tu cair. Ketepikan.
Bahan untuk kek
4 biji telor
1 cawan susu pekat
1 cawan tepung gandum
2 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil esen vanila
Cara-caranya
Pukul telor sampai kembang & pekat.
Masukkan susu pekat - Mixer hingga rata.
Masukkan tepung & soda bikarbonat yg diayak terdahulu.
Tuang kan esen vanilla.
Last kekali, masukkan gula hangus tadi.
Perap adunan ini selama 3 hingga 4 jam (Bertutup) Untuk mendapatkan sarang yang cantik.
Dibakar selama 60 mnt suhu oven 160 api bawah sahaja. Balance terakhir 11 minit tu pulak api atas dan bawah.
Berdebar tahap cipan jugakla masa nak tuang air panas kat gula hangus tu, siap mengucap lagi..sebab takut meletup (sebab kat dlm resepi ada amaran pasal letupan tu). So, saya yang memang penakut ni, awal2 lagi dah standby ngan tudung periuk konon nak wat perisai la tuu, wakaka...Kenapa la manusia ni nak buat kek yang bahaya ni sedangkan banyak lagi kek2 lain yg lebih senang..chewah. Banyak songehnya aku ni, nak buat, buat jer..
Neway, terima kasih pn halimah krn berkongsi resepi ni dan amaran tu membuatkan saya dan sesiapa yg nak cuba buat kek ni supaya berhati2 . Alhamdulillah takde letupan kalau kita berhati2. Jadi, pesanan saya untuk kengkawan yang baru nak cuba, hati2 di jalan raya okey.
KEK GULA HANGUS PUAN HALIMAH
Sumber: Kak halimah
Bahan untuk gula hangus
1 cawan gula
1 cawan air panas
2 sudu besar mentega
* Gula digoreng dgn api sederhana besar. Bila gula dah agak cair masukkan air panas(Bab ni kena hati2 sikit tau! Nanti dia meletop letop. Apa pun tutup api & cepat2 masukkan air panas tadi sambil standby pegang penutup kuali... Lepas tu masukkan mentega kacau sampai mentega tu cair. Ketepikan.
Bahan untuk kek
4 biji telor
1 cawan susu pekat
1 cawan tepung gandum
2 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil esen vanila
Cara-caranya
Pukul telor sampai kembang & pekat.
Masukkan susu pekat - Mixer hingga rata.
Masukkan tepung & soda bikarbonat yg diayak terdahulu.
Tuang kan esen vanilla.
Last kekali, masukkan gula hangus tadi.
Perap adunan ini selama 3 hingga 4 jam (Bertutup) Untuk mendapatkan sarang yang cantik.
Dibakar selama 60 mnt suhu oven 160 api bawah sahaja. Balance terakhir 11 minit tu pulak api atas dan bawah.
Wednesday, 26 March 2008
Kuih Sagu
Kuih Sagu (Hajar)-tq
2 cawan sagu halus- basuh dan toskan
4 cawan air
1 cawan gula ( boleh lebih/kurangkan )
Pewarna yg disukai
2 tbsp tepung jagung bancuh bersama sedikit air - opt
Kelapa parut + sedikit garam
1. Didihkan air bersama gula
2. Apabila mendidih masukkan sagu
3. Kacau sehingga biji sagu menjadi jernih
4. Masukkan bancuhan tepung jagung dan pewarna yg disukai, kacau sebati
5. Angkat, tuangkan dlm acuan yg telah digris dgn butter/minyak
6. Setelah sejuk bolehlah dipotong2 dan digaulkan dgn kelapa parut
**** Tujuan dimasukkan bancuhan tepung jagung supaya kuih sagu ini menjadi kenyal dan senang dipotong ( tips YahMasri)
Tuesday, 25 March 2008
Mee Sup Lada Hitam
Mee Sup Lada Hitam (Jasmeen)
Bahan2:-
1 bungkus Mee Kuning - [saya guna spagetti]
Sedikit Udang / Sotong / Ayam
1 biji Bawang Besar (cincang)
2 ulas Bawang putih (cincang)
2 biji Buah Keras (tumbuk)
Secubit Halba (tumbuk)
½ inci Halia (tumbuk)
7~8 biji Lada Hitam (tumbuk)
1 bungkus Sup Bunjut
1 Kiub Pati Ayam
Sawi
Daun Sup / Daun Bawang
Bawang Goreng
Cara2:-
- Tumis Bawang sehingga kekuningan > masukkan Buah Keras, Halba, Halia & Lada Hitam.
(Goreng sehingga garing)
- Masukkan Sup Bunjut > udang / sotong / ayam.
- Masukkan air & tambah Kiub Pati Ayam.
- Perisakan dgn garam. Masukkan Sawi.
- Tggu sehingga menggelegak, klu suka blh pecahkan telur.
- Curah atas mee & hias dgn daun sup & bawang goreng..
*** mee ni lagi sedap kalau dimakan bersama dengan sambal kicap, fuh, memang terangkat!!!
Wednesday, 12 March 2008
Muffin Vanilla
Muffin Vanilla (Deenos@Myresipi)-tq
Bahan-bahan
8 sb mentega, dicairkan
4 cawan tepung
2 cawan gula
2 cawan susu segar
4 sk baking powder
1 sk garam
2 biji telur
1 sk esen vanilla
***saya tambah sedikit chocolate rice
Cara-cara
1.Gaulkan kesemua bahan hingga sebati.
2.Isikan adunan tadi kedalam bekas muffin.
3.Bakar selama 20minit/180C.
Monday, 10 March 2008
Best Chocolate Cupcakes
BEST CHOCOLATE CUPCAKES (Nurdia, c&p frm Mamafami)-tq
Ingredients :
1 1/4 cups all-purpose flour
1/2 cup cocoa powder
3/4 teaspoon baking soda
1/4 teaspoon salt
1 cup granulated sugar
1/3 cup vegetable oil
1 egg
1 teaspoon vanilla essance
3/4 cup buttermilk *
1/2 cup chocolate chips
Method :
1. In a small bowl, mix together flour, cocoa powder, baking soda and salt.
2. In a large bowl, whisk together sugar, oil, egg and vanilla essance until smooth.
3. Alternately whisk in flour mixture and buttermilk, making 3 additions of flour mixture and 2 of buttermilk, beating until bater is smooth. Stir in chocolate chips.
4. Scoop bater into prepared pan. Bake in preheated oven at 180 celcius for 22 - 27 minutes or until top of cupcakes spring back when lightly touched.
5. Let cool in pan on rack for 10 minutes. Remove from pan and let cool completely on rack.
Note : To make buttermilk : 1 cup milk + 1 tablespoon lemon juice
Saturday, 8 March 2008
Burung Puyuh Percik
Saya guna resepi ayam percik Kak Liza, thanks k.liza.
Ayam Percik -- Burung Puyuh Percik
Bahan:
2 kg ayam [potong 4 keping] - 4 ekor burung puyuh
3 cawan santan pekat [perah gunakan air kelapa dari 1 biji kelapa ] - 2 cawan santan pekat
1/2 cawan air asam jawa - 2 sb air asam jawa
1 s/t gula
1 s/t halba
garam secukup rasa
bahan mesin halus
20 tangkai cili kering - 2 sb pes cili
4 biji bawang putih
3 cm halia
5 batang serai - 3 batang serai
***saya tambah
4ulas bawang merah
1 inci kunyit hidup
sedikit gula melaka
Cara
1. Lumurkan sedikit garam dan tepung ubi kayu pada ayam dan bilas bagi menghilangkan bau hanyir.
2. Masak ayam dalam kuali bersama bahan mesin, santan, halba dan asam jawa sehingga sederhana masak (kuahnya tinggal sedikit). Tetapi pastikan segala rempah sebati dengan ayam.
3. Alihkan ayam ke ketuhar dan panggang pada suhu 200' C sehingga ayam masak dan berwarna perang keseluruhannya. [boleh juga panggangkan ayam menggunakan pemanggang ikan tu]
4. Hidangkan dan hiaskan dengan salad atau timun.