Tuesday, 12 February 2008

Kek Pisang



Kek Pisang (Princessharyati)-tq

Bahan-bahan
3 ulas pisang
1 1/2 cawan tepung serbaguna (plain flour)
4 sudu besar butter
2 biji telur (saiz besar)
4 sudu besar gula halus
1 sudu kecil soda bicarbonat
1 sudu kecil baking powder
1 sudu besar krim (perisa pisang)-ni xde dlm resipi,pepandai jer tambah.
Secubit garam

Cara-cara;
1. Satukan tepung, soda bicarbonat, garam dan baking powder (Bahan A).
2. Asingkan telur putih dan kuning. Pukul telur putih hingga kembang.
3. Campurkan butter dan gula. Pukul hingga kembang.
4. Selepas itu masukan telur kuning dan kacau.
5. Kemudian campurkan putih telur, krim perisa pisang serta bahan A tadi.
6. Masukkan pisang dan kacau hingga sebati.
7. Akhir sekali, tuang adunan ke dalam bekas.Bakar 160 selama 30 minit.

No comments:

Post a Comment